JUSS OG SAMFUNN

Krever unntak fra nettnøytralitet

Google og Verizon kunngjør felles forslag til nye kjøreregler innen bredbånd.

10. aug. 2010 - 10:16

To av USAs største aktører innen bredbånd og bredbåndstjenester, søkegiganten Google og teleoperatøren Verizon, utfordret i går landets teletilsyn FCC (Federal Communications Commission) ved å kunngjøre et felles forslag til nye kjøreregler for operatører og bredbåndsleverandører.

Forslaget, Verizon-Google Legislative Framework Proposal, bryter med FCCs krav til nettnøytralitet.

FCCs prinsipper for nettnøytralitet, også kalt prinsipper for et åpent Internett, ble først formulert i 2005.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Det grunnleggende er at enhver skal ha tilgang til alt lovlig innhold og alle lovlige applikasjoner fra den lovlige enheten (pc-er, mobiltelefoner og så videre) man selv velger.

Dessuten skal det være fritt valg av aksessleverandør. I september 2009 foreslo FCC-formann Julius Genachowski at aksessleverandører ikke skal kunne diskriminere mot noen form for lovlig innhold eller applikasjoner, og at de skal ha plikt til å gi kundene full innsikt i hvordan de håndterer nettverkstrafikken.

Genachowski argumenterte også for disse prinsippene må gjelde alle aksessleverandører, også mobiloperatører.

Det siste kravet er stikk i strid med den rådende forretningsmodellen til mobiloperatører verden over, som nettopp går ut på å klatre oppover i verdikjeden, og tjene penger på å prioritere egne tjenester – musikk, innhold, spill med mer – til egne abonnenter.

En snever tolking av FCCs syn på nettnøytralitet er dessuten i strid med forretningsmodellen til leverandører som tilbyr nettaksess over fiber: De tilbyr gjerne pakker der nettaksess kombineres med lukkede innholdstjenester som tv og filmleie, der det forutsettes at disse tjenestene ikke kan forstyrres av vanlig internettrafikk.

Nettoperatører argumenterer med at FCCs nettnøytralitet hindrer dem fra innovasjon, blant annet fordi det ikke lar dem lage egne pakker med prioriterte tjenester for å tiltrekke kunder. De anfører også at en snever tolking av nettnøytralitet ikke tilbyr noen rettledning i hva man skal gjøre når nettverksressurser overbelastes, og peker også på at abonnenter på videotjenester må kunne tillates å betale ekstra for en garanti om at filmen vises i lovet kvalitet, selv når annen trafikk krever all tilgjengelig båndbredde.

Google og Verizon framstiller sitt forslag som et forsøk på å skape kjøreregler for både innholdsleverandører og nettoperatører, samtidig som man håndhever nettnøytralitet i den grad det i praksis er mulig.

Det åpner følgelig med å gjenta FCCs prinsipp om at enhver skal ha tilgang til alt lovlig innhold og alle lovlige applikasjoner fra den lovlige enheten man selv velger.

Deretter avviker forslaget fra den strenge nettnøytraliteten.

Det skal ikke lenger være forbud mot enhver diskriminering av lovlig innhold, men bare «upassende» diskriminering («undue discrimination»). Dette avsnittet er en liten perle i tåkeprat:

Prioritization of Internet traffic would be presumed inconsistent with the non-discrimination standard, but the presumption could be rebutted.

Med andre ord: Noe prioritering av visse typer trafikk eller tjenester skal være tillatt.

En nærmere forklaring kommer i avsnittet om nettverksdrift.

I motsetning til FCC slår Google og Verizon fast at aksesstilbydere skal ha anledning til å styre trafikken i sine nett, for eksempel hvis det er overbelastning eller fare for overbelastning, hvis det oppstår fare for sikkerheten, hvis det er trafikk som kan skade brukerne eller «som brukerne ikke ønsker», for å sikre tjenestekvalitet til brukerne (for eksempel streaming av musikk eller video) eller for å sikre tjenester i samsvar med kundenes valg.

Med andre ord: Kunder skal kunne betale for tjenester med kvalitetsgaranti.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

At forslaget også krever at kunder skal gis fullt innsyn i hvordan trafikken og tjenestene prioriteres i praksis, er ikke spesielt oppsiktsvekkende: Det er et vilkår for at kunden skal kunne sammenlikne konkurrerende leverandører.

Når det gjelder trådløs bredbånd, slår forslaget enkelt fast at bare prinsippet om innsyn skal gjelde: Operatørene skal stå fritt til å diskriminere mot innhold og tjenester, i åpen strid med selv den mest utvannede definisjonen av nettnøytralitet.

Teletilsynet FCC er allerede vingeklippet i forhold til bredbåndstjenester. Google og Verizon foreslår helt enkelt at tilsynet skal fratas oppsynet med tjenester og innhold, og at myndighetsområdet skal begrenses til selve tilgangen til nettet. Her skal FCC bare bedrive oppsyn. Det skal ikke ha noen selvstendig reguleringsmyndighet. Tvister knyttet til prioritering av nettrafikk skal løses av nye organer utenfor offentlig kontroll, etablert av bransjen selv.

FCC har ennå ikke kommentert utspillet til Google og Verizon.

Forslaget til Google og Verizon har betydning for hele verden.

EU-kommissær Neelie Kroes, som har ansvar for EUs pågående åpne høring om nettnøytralitet, har erklært flere ganger at hun følger utviklingen i USA meget nøye, siden problemstillingen er lik på begge sider av Atlanterhavet.

Mange vil velge å tolke Google og Verizons utspill som et forsøk på å forene nettnøytralitet med dagens praktiske virkelighet, særlig innen trådløs tilgang der båndbredden vil være en knapphetsfaktor i overskuelig framtid.

Andre kan frykte at forslaget danner startskuddet for en utvikling der det åpne internettet reduseres til fattigmanns smuler, og der de viktige tjenestene er forbeholdt dem som kan betale mer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.