– Vi ser en stor økning av kriminalitet begått via nett, og mot datasystemer. Angrepene er mer sofistikerte og avanserte, sier Håvard Aalmo, leder for seksjon for datakriminalitet i Kripos, til NRK.
Aalmo mener flere vil bli utsatt for datakriminalitet i tiden framover, spesielt løsepengevirus, såkalt direktørsvindel og phishing.
Kripos ser også en økning i tjenestenektangrep mot bedrifter. Slike angrep har til hensikt å skape ustabilitet i nettet eller å få tjenester til å bryte sammen. Mørketallsundersøkelsen for 2016 fra Næringslivets sikkerhetsråd viste imidlertid at bare én av ti bedrifter som utsettes for datakriminalitet, anmelder.
– Det er en stor underrapportering. Det er viktig at både folk og bedrifter anmelder til politiet, sier Aalmo.
3600 angrep – bare 47 anmeldelser
Telenor ble utsatt for 3600 dataangrep i fjor, i tillegg til utallige svindelforsøk, men leverte bare inn 47 anmeldelser. Siden februar har flere hundre tusen nordmenn mottatt en svindelepost som inneholder løsepengevirus, der kriminelle oppgir utgir seg for å være Telenor.
Sikkerhetsansvarlig Caroline Lunde hos Telenor sier de blir utsatt for så mye datakriminalitet at de ikke har tid til å anmelde.
– Vi prioriterer heller ressursene våre på å sørge for at kundene våre ikke lider skade, sier Lunde. (©NTB)
Sikkerhetstjenestene skjerper innsatsen: Nytt senter mot dataangrep er operativt fra denne uken »