JUSS OG SAMFUNN

Krise i TeliaSonera

Toppsjefen kan få sparken og selskapet kan bli delt.

TeliaSoneras toppsjef, Lars Nyberg, er i hardt vær som følge av selskapets virksomhet i en rekke regimer. Nå kreves både hans og styrets avgang fra flere eiere.
TeliaSoneras toppsjef, Lars Nyberg, er i hardt vær som følge av selskapets virksomhet i en rekke regimer. Nå kreves både hans og styrets avgang fra flere eiere. Bilde: TeliaSonera
11. okt. 2012 - 15:25

Det er full krise i den svenske telegiganten TeliaSonea, som i Norge eier både NextGenTel og Netcom, melder Svenska Dagbladet.

Flere av selskapets største eiere er kritiske til hvordan selskapets styre og ledelse har håndtert saker som har handlet om menneskerettigheter og forvaltet sitt sosiale ansvar.

Blant annet har det blitt reist massiv kritikk mot TeliaSoneras virksomhet i land som Aserbajdsjan, Hviterussland, Usbekistan og Nepal.

Nå kan både styret og toppsjef Lars Nyberg få avskjed som følge av teleselskapets internasjonale virksomhet. En av dem som nevnes i svensk presse som mulig arvtaker til Nyberg er den tidligere Tele2-toppen, Lars-Johan Jarnheimer. Han sier til Svenska Dagbladet at han er åpen for jobben.

Trekke seg ut

En av den telekjempens eier, pensjonsforvalteren Alecta, mener det bør diskuteres om selskapet bør operere i disse landene overhodet.

– For noen år siden mente man åpenbart det. Siden har demokratiutviklingen kanskje ikke helt blitt slik man håpet på. Med tanke på at de fleste teleoperatører på en eller annen måte blir et redskap for statsapparatet i de landene de opererer i, kan det oppfattes som et problem, sier Alectas Per Fennberg til den svenske avisen.

Overvåkning og penger

TeliaSonera har fått mye kritikk etter at svenske medier har avdekket hvordan deres datterselskaper i både Aserbajdsjan og Hviterussland har operert. Der har selskapet åpnet sitt telenett for at staten kan overvåke sine innbyggere.

Tidligere i høst avdekket også det anerkjente svenske nyhetsmagasinet Uppdrag Granskning at TeliaSonera har betalt et milliardbeløp for en lisens i Usbekistan. Pengene gikk ikke til det lutfattige landets statskasse, men til en forretningskvinne med tette bånd til landets regime.

TeliaSoneras toppsjef, Lars Nyberg, sa selv at dersom det fantes noe form for korrupsjon i de disponeringene selskapet foretok seg for å skaffe seg lisens i Usbekistan, så ville han gå av.

Som om ikke dette er nok så har det svenske tidsskriftet Veckans Afferer avdekket kritikkverdige forhold rundt oppkjøpet av Ncell i Nepal. Der skal 4,2 milliarder svenske kroner ha blitt utbetalt til et selskap kontrollert av svigersønnen til landets konge.

– Del selskapet

I likhet med Telenor har TeliaSonera orientert seg mot fremvoksende markeder for å finne vekst.

Men spørsmålet som nå stilles blant eierne av TeliaSonera, hvor den svenske staten er den største med 37,3 prosent av aksjene, er om selskapet har hatt tilstrekkelig med kompetanse til å operere i svært politisk betente områder.

Et par av investorene som Svenska Dagbladet har vært i kontakt med forteller til avisen at det beste hadde vært å dele opp selskapet: Ett nordisk selskap og ett selskap med virksomhetene i utviklingsmarkeder.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.