RESULTATERFINANS

– Kriserammet Sun styrer mot oppkjøp

Den fremste teknologianalytikeren hos Merrill Lynch mener Sun må endre strategi for å unngå oppkjøp.

3. okt. 2003 - 08:36

Den fremste teknologianalytikeren hos investeringsbanken Merrill Lynch, Steve Milunovich, har gjort noe så uvanlig som å forfatte et åpent brev der han fyrer av en bredside mot Sun og mot selskapets toppsjef i alle år, Scott McNealy. Milunovich skriver at Sun er i krise og at strategien som ledelsen har lagt opp vil føre til ytterligere tap og fall i aksjekursen, og gjøre selskapet irrelevant for de fleste brukerne. Til slutt vil Sun bli kjøpt opp av et stort selskap, ikke for dets teknologi, men for dets kundebase, mener han.

Milunovich reagerer på to forhold. Det ene er den nye strategien som Sun la fram på sin store kundesamling SunNetwork 2003 i San Francisco i midten av september. Det andre er resultatvarslet som Sun la fram mandag denne uken, der juni-kvartalets resultatet ble gjort om fram null til minus 1,04 milliarder dollar, og der det ble advart at september-kvartalet vil gi et underskudd på mellom 230 millioner dollar og 325 millioner.

    Les også:

Da den nye strategien ble lagt fram, understreket McNealy at selskapet var ved et vendepunkt, tilsvarende det tidlig på 1990-tallet da Sun skiftet fokus fra arbeidsstasjoner til servere. I 2003 skal fokuset igjen skifte, denne gangen til "infrastrukturarkitektur", der programvare skal spille en nøkkelrolle.

McNealy fikk mye analytikerpepper for strategiendringen for ti år siden, men fikk også rett i ettertid. Sun fikk kanter av gull. I dag er situasjonen langt fra gullkantet. Aksjekursen har falt med 30 prosent på tre måneder, og den stupte etter mandagens resultatvarsel. Igjen legger McNealy fram en ny strategi, og igjen er analytikerne skeptiske.

Milunovich foreslår en annen kursendring og andre tilpasninger enn McNealy. Han mener Sun først og fremst må levere positive tall. Det innebærer å kvitte seg med 5000 til 7000 ansatte, ut over den nedbemanningen som allerede er gjennomført. Sun har rundt 36.000 ansatte i dag. 3500 har måttet gå de siste to årene, og det gjennomføres i disse dager en ytterligere nedskjæring på 1000 jobber.

I stedet for å satse stadig sterkere på programvare, mener Milunovich at Sun må begrense fokuset for å bli en "framgangsrik nisjeaktør innen forretningskritisk IT". Det innebærer å kvitte seg med Java, ikke konkurrere innen applikasjoner, og heller satse på utvikling av avanserte operativsystemer, driftssystemer og tynne "bladservere". Han peker på at selv om Sun oppfatter Microsoft som den store konkurrenten, er det IBM, Hewlett-Packard og Dell kundene oppfatter som alternativene.

I et intervju med Reuters sier Milunovich at det er de to største av disse konkurrentene, det vil si IBM og Hewlett-Packard, i tillegg til "muligens Fujitsu", som kan tenkes å kjøpe Sun.

Milunovich retter også kritikk mot McNealy. Han mener det er gått hakk i sjefens freidige og stridslystne plate, og at McNealy må vise mer respekt for konkurrentene. Han anbefaler Sun både å "retusjere" McNealy, og ansette en administrativ leder ("chief operating officer).

Suns reaksjoner viser at de ikke var forberedt på angrepet fra Milunovich. Til Wall Street Journal sier talsperson Michael Hakkert at Sun har tatt en rekke tiltak for å tjene penger igjen. Selv om det ikke er konkrete planer om flere oppsigelser, er tanken heller ikke skrinlagt. Strategien som er valgt, svarer til ønsker fra kundene, og det er derfor man har gått inn på nye markeder, med innslag av Linux og Intel-baserte servere.

Til Financial Times sier en annen av Suns talspersoner, Andy Lake, at dersom Milunovich hadde vært tilstede på noen av selskapets konferanser eller arrangementer, ville han visst hva Sun fokuserte på. Han betegnet kravet om en nedbemanning på 5000 til 7000 som en slitt plate Sun har fått avspilt mange ganger.

Til Reuters sier derimot Lake at selskapet av prinsipp ikke kommenterer det analytikerne sier.

Også analytikere hos Goldman Sachs og Sanford C. Bernstein anbefalte Sun å nedbemanne, etter å ha hørt Suns resultatvarsel mandag.

Milunovich utløste ytterligere fall i Sun-aksjen. Han presiserer overfor Reuters at det ikke er gitt at Sun vil bli kjøpt opp. Det kan avverges dersom de tar de rette og vanskelige avgjørelsene, mener han.

Reuters fikk Oracle-sjef Larry Ellison til å kommentere Suns situasjon i lys av utspillet fra Milunovich. Ellison er enig i at Sun "sprer seg for tynt", og at det er "forferdelig feil" av McNealy å satse på programvare. "De er ikke store eller sterke nok til å gjøre det. De må velge det ene eller det andre. De er ledende innen storskala servere, og de bør forbli lederen innen storskala servere."

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.