OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

La nostalgien blomstre: Microsoft gjør gamle Filbehandling til åpen kildekode

Har fått en hel del ny funksjonalitet siden sist.

Windows File Manager v10.0 kan blant annet kjøres i Windows 10.
Windows File Manager v10.0 kan blant annet kjøres i Windows 10. Skjermbilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. apr. 2018 - 18:00

Før Windows Utforsker (Windows Explorer) ble introdusert med Windows 95, fantes det Filbehandler (File Manager). Da snakker vi om 16-bit filbehandlingsverktøyet som ble lansert sammen med Windows 3.0 i 1990. Det skal likevel ha fulgt med Windows-versjoner så nye som Windows ME og Windows NT 4.0. NT 4.0-versjonen var riktignok skrevet om til 32-bit.

Nå er det mulig for blant annet Windows 10-brukere å kjenne litt på følelsen av hvordan det var å bruke Windows tidlig på 1990-tallet. For Microsoft kom i forrige uke med en ny versjon av File Manager-verktøyet. 

Åpen kildekode

Den nye versjonen er utgitt som åpen kildekode, med MIT-lisens. Både kildekoden og ferdigkompilerte og kjørbare filer er tilgjengelige på Github

Utgaven som nå er tilgjengelig, har versjonsnummeret 10.0. Den inkluderer en rekke forbedringer siden den forrige, offisielle versjonen ble utgitt.

Prosjektet ledes av Craig Wittenberg, som ble ansatt i Microsoft allerede i 1982. Han kopierte kildekodetreet fra Windows NT 4 allerede i november 2007 og har deretter lagt til en hel del funksjonalitet basert på egne behov. Dette inkluderer endringer av en del tastatursnarveier, støtte for OLE-basert dra-og-slipp-funksjonalitet og kontekstmenyer. 

En oversikt finnes her.

Nykompilert og fin

Dessuten er programvaren kompilert for å kunne kjøres på alle nyere utgaver av Windows. Det skal også være mulig å bygge den som en 64-bit-utgave.

I hvilken grad den nye Windows File Manager dekker behovene bedre enn Windows Utforsker, må jo den enkelte vurdere. De har begge sine særegenheter som elsker eller hater.

Mengder av alternativer

Når vi først er inne på filbehandlingsverktøy til Microsoft-operativsystemer, er det verdt å nevne et par andre alternativer også. 

Mange husker nok Norton Commander, som var et tekstbasert verktøy til MS-DOS. Dette kom i 1986. Senere kom det også en Windows-versjon. Den siste versjonen skal ha kommet i 2000.

Norton Commander v.5.51 var den siste utgaven av programvaren som ble utgitt til MS-DOS. Den lever videre i klonen Midnight Commander, som er tilgjengelig for blant annet MacOS og Linux-baserte operativsystemer. <i>Skjermbilde: Wikipedia</i>
Norton Commander v.5.51 var den siste utgaven av programvaren som ble utgitt til MS-DOS. Den lever videre i klonen Midnight Commander, som er tilgjengelig for blant annet MacOS og Linux-baserte operativsystemer. Skjermbilde: Wikipedia

Norton Commander skal ha vært til inspirasjon for en rekke andre ortodokse filbehandlingsverktøy, både til Windows og andre plattformer. 

Total Commander har blant annet et nokså avansert verktøy for å døpe om mange filer samtidig. <i>Skjermbilde: Ghisler Software</i>
Total Commander har blant annet et nokså avansert verktøy for å døpe om mange filer samtidig. Skjermbilde: Ghisler Software

Blant de som fortsatt tilbys og muligens også oppdateres, er Total Commander og Directory Opus

Historien til den sistnevnte er litt interessant, da dette egentlig ble lansert som et Amiga-verktøy i 1990. Amiga-utgaven skal ha blitt utgitt av forskjellige aktører helt fram til 2014, da som en GPL-versjon med navnet Opus Magellan II.

Typisk for ortodokse filbehandlere er bruken av to symmetriske filpaneler. Opprinnelig var det også gjerne et kommandolinjefelt, men i nyere verktøy som Directory Opus (her versjon 12 for Windows) er dette erstattet med vanlige menyer og verktøylinje. <i>Skjermbilde: GPSoftware</i>
Typisk for ortodokse filbehandlere er bruken av to symmetriske filpaneler. Opprinnelig var det også gjerne et kommandolinjefelt, men i nyere verktøy som Directory Opus (her versjon 12 for Windows) er dette erstattet med vanlige menyer og verktøylinje. Skjermbilde: GPSoftware

Den første Windows-utgaven av Directory Opus kom i 2001. Verktøyet tilbys fortsatt av australske GPSoftware. Versjon 12 av filbehandleren kom i 2016.

En oversikt over filbehandlere til både Windows og andre operativsystemer, finnes hos Wikipedia.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.