Elektriske tannbørster har en tilsynelatende genial form for ledningsfri lading: Både holder og børste er innkapslet i vanntett plast, og det er ingen punkter der elektrisitet kan trenge gjennom. Likevel lades børstens batteri når den plasseres i holderen og holderen er koplet til strømnettet.
Fenomenet som utnyttes, heter induktiv kopling. Energi overføres gjennom et resonansfenomen mellom spoler i henholdsvis holderen og børsten.
Løsningen krever at spolene er nøyaktig tilpasset og posisjonert i forhold til hverandre. Energitapet er gjerne 30 prosent: Det er derfor børsten noen ganger er ganske varm.
Fulton Innovation mener å ha utviklet en banebrytende forbedring av denne teknologien, i en løsning de har døpt «eCoupled».
Spolen i laderen (primærspolen) behøver ikke lenger tilpasses nøye spolen i apparatet som skal lades (sekundærspolen), i stedet leter finner den fram de (høye) frekvensene som kreves for å oppnå resonans. Løsningen er ikke avhengig av noen bestemt plassering av primær- og sekundærspole i forhold til hverandre. Den samme primærspolen kan forholde seg til flere sekundærspoler på samme tid. Sist, men ikke minst: Fulton kan fortelle at energitapet under overføring er redusert til ned mot 2 prosent. Når primærspolen ikke har kontakt med noen sekundærspole, bruker den heller ikke strøm. En egen mekanisme sørger for å slå av all energioverføring dersom belastningen på primærspolen skulle bli for stor.
Løsningen innebærer at det hele tiden foregår en utveksling av informasjon mellom laderen og apparatet som skal lades. Fulton har utvidet denne egenskapen, slik at enhetene også kan utveksle data som ikke har noe med ladingen å gjøre. Denne utvekslingen skjer i 3,3 Mb/s.
eCoupled kan realiseres som ladematter for alle slags mobilt utstyr. Den samme ladematten kan koples valgfritt til veksel- eller likestrøm. En ladematte kan også brukes som strømkilde til utstyr som ikke har batteri.
Fulton tenker seg at mindre ladematter kan pakkes i håndbagasjen og erstatte alle laderne vi ellers bærer med oss til mobiltelefoner, MP3-spillere, DVD-spillere med mer. Selskapet skal være i kontakt med Motorola med tanke på eCoupled-kompatible mobiltelefoner.
En produsent av kontormøbler, Herman Miller, har lisensiert eCoupled, og tenker seg ladematter nedfelt i kontorpulter.
Matten vil da lade alt som legges på den, og den vil også kunne brukes som strømkilde til for eksempel kontorlamper, datautstyr (tenk for eksempel trådløse tastaturer), fasttelefoner og så videre.
Bildet viser hvordan ladematten kan nedfelles i enheter som monteres mellom forsetene i en bil. Bildelsprodusenten Visteon arbeider med en eCoupled-basert ladematte som lett vil kunne plasseres i en bil, og som henter strøm gjennom sigarettenneren. Denne matten skal komme til sommeren, omtrent samtidig som Mobility Electronics er ute med eCoupled-baserte adaptere til dagens Motorola mobiltelefoner, Apple iPod og annet utstyr, i påvente av at produsentene legger eCoupled inn i selve utstyret.
Om dette skjer, og eventuelt når, er imidlertid stadig uvisst.