De fleste har sannsynligvis irritert seg over mobiltelefoner som ringer på upassende steder og til upassende tider og over folk som mangler 'mobil-etikette' og som snakker altfor høyt - på feil sted og til feil tid …
Du har sikkert i det stille, en eller annen gang, ønsket at du kunne blokkere signalene for å få en slutt på all den utidige ringingen. Vel - det kan du. Det er ganske enkelt, ifølge den amerikanske nyhetstjenesten MSNBC.com.
Mobil-blokkerere (jamming devices) selges over hele verden - og det er enkelt å få tak i disse på Internett. MSNBC skriver at enhetene er ulovlige å bruke i USA og i de fleste andre "utviklede" land.
Om utstyret er lovlig i Norge har digitoday.no ennå ikke fått svar på. NetComs informasjonsdirektør Guri Wormdahl forteller at det har vært diskusjoner rundt temaet. - Problemet er at hvis man vil skjerme seg i ett rom, kan det være at enheten likevel sender støy utenfor 'sitt gitte område'. Samtidig er det moralske betenkelignheter ved at man kan forhindre nødsamtaler, sier hun.
Mobil-blokkererne er lette å få kjøpt over Internett. Flere forhandlere selger enhetene via sine hjemmesider.
Blokkererne består av elektroniske filtre som lurer mobiltelefoner til å tro at det ikke finnes noen ledige frekvenser for å ringe eller motta samtaler. Eller de sender ut falske signaler på mobil-frekvensene slik at de stenger for de ekte signalene. Blokkerte telefoner oppfører seg vanligvis slik de gjør når de befinner seg på steder uten dekning.
Selskapet NetLine Communications i Tel-Aviv er en av verdens ledende distributører av mobil-blokkeringsutstyr, og produserer et blokkeringssystem de kaller "C-Guard Cellular Firewall". Den svakeste modellen selges for cirka 9.000 kroner (1.000 dollar) og en sterkere modell (som kan sperre signaler over et større område) koster rundt 45.000 kroner (5.000 dollar). Selskapet ble etablert sommeren 1998 av militære israelske etterretnings-offiserer.
Gil Israeli, som er sjef for selskapet, forteller til MSNBC.com at han har over 3.000 kunder på verdensbasis, og at den amerikanske regjeringen er en av dem.
Også store organisasjoner og teleselskaper skal være blant Israelis kunder. En annen type NetLine-kunder er private forretningsmenn. Han forteller MSNBC.com om en advokat som var fryktelig frustrert over telefoner som ustanselig ringte under viktige møter. Disse telefonene ringer ikke lenger.
SESP Limited, fra Manchester i England, lager produktet "Wave-Shield Portable Cellular Phone Jammer". Det finnes modeller for de fleste telenettene (som GSM, CDMA, TDMA og PCS), og de har en rekkevidde på cirka 15 meter. Dette kan kjøpes for rundt 1.500 kroner fra selskapets nettsider, og de fleste kundene er fra Afrika, Midt-Østen, Russland og Sør-Amerika.
Det selges også en rekke andre blokkerings-produkter. Ett av dem, Medics "Wave Wall", skal ha solgt svært godt i Japan, der slike produkter er lovlige. Bestselgeren er en blokkerer på størrelse med en pakke sigaretter. Denne har tre antenner og spenner over en radius på 20 fot (i overkant av seks meter).
Taiwan-selskapet Hubgiant Co. produserer "WAC1000 Wave Shield Cellular Phone Immobilizer", som har en rekkevidde på 30 meter.
Hovedårsaken til at det i mange land er ulovlig å benytte slikt utstyr, er at de i mange tilfeller utgjør en sikkerhetsrisiko. Man kan komme til å blokkere eller forstyrre for andre elektroniske enheter; i verste fall naboens pacemaker. Man kan også komme i skade for å forhindre nødsamtaler.
I andre tilfeller, for eksempel inne på sykehus, kan det være nødvendig med blokkeringsutstyr. Mange steder kan mobil-signaler forstyrre annet elektronisk utstyr. Flere sykehus har i det stille installert blokkeringsutstyr for å redde liv.
Israelske NetLine holder nå på med utviklingen av et nytt system. Den nye utstyret vil oppspore mobiltelefoner innen et gitt område, og deretter sende en melding til teleoperatøren med beskjed om å videresende alle abonnentens innkomne samtaler til vedkommendes telefonsvarer.
Bluetooth-teknologien kan også være en løsning. Når flere og flere begynner å benytte seg av Bluetooth-telefoner vil det, ifølge MSNBC.com, være lettere å få disse til å 'ringe lydløst' på offentlige steder.
I stedet for å blokkere Bluetooth-telefonene, vil ringelyden automatisk bli skrudd av når man entrer et område utstyrt med Bluetooth-apparatur.
Irriterende mobiltelefon-ringing på offentlige steder kan dermed snart være historie. Nå gjenstår det bare å få disse bråkebøttene til å slutte å snakke...