Fildeling setter sinnene i kok hos noen, mens andre lovpriser mulighetene som kommer som en følge av teknologiene som gjør det mulig å dele digitalt innhold på en kostnadseffektiv måte.
Nå har to nordmenn bestemt seg for å lage en dokumentarfilm om norsk fildeling. Asbjørn Engedal og Simon Eriksen Valvik har fått med seg 15 andre personer for å lage dokumentaren. Den vil ta for seg begge sider av saken.
- Vi vil være så nøytrale som mulig, sier Simon Eriksen Valvik til digi.no.
Dokumentarfilmen vil i hovedsak fokusere på hvordan fildeling kan gjøres lovlig, hvilke lovendringer som må til, og hvordan det vil kunne fungere.
- Vår påstand er at flertallet av de som foreslår å legalisere fildeling ikke har tenkt i gjennom konsekvensene. Det samme gjelder de som vil forby alt, sier Valvik.
- Vi vil la hver side fortelle sin sak slik de opplever det, sier Valvik.
Foreløpig har prosjektet fått disse til å stille opp for intervju i dokumentaren:
- Fono
- Peter Sunde (The Pirate Bay).
- EFN (Elektronisk Forpost Norge).
- Grunnlegger av norsk fildelingsnettverk
- Larry Bringsjord (Fono-formann og platedirektør)
- Harald Zwart
- Klovner i Kamp
- Daniel Søland Jackson (Opera Software).
- Gatas Parlament
- Piratgruppen Norge
IPFI-leder Marte Thorsby og advokat Espen Tøndel har også blitt spurt, og prosjektet forventer en tilbakemelding fra de i løpet av inneværende uke.
- Det er ingen hemmelighet at det er vanskelig å få motstandere av ulovlig fildeling til å
stille opp. Det er viktig å understreke et ingen parter vil bli hengt ut, sier Valvik.
Prosjektet har fått navnet Urospredere, og det er en grunn til at det navnet ble valgt.
- Espen Tøndel og Marte Thorsby skaper uro i fildelingsmiljøet ved å gå
ut i media. Fildelerne selv skaper uro i film- og musikkbransjen. Samtidig heter den norske filmen som virkelig fikk i gang en nyere debatt rundt fildeling her til lands, Uro. Filmen ble spredt av fildelere, og skapte uro i miljøet. Vi er derfor svært fornøyd med navnet, sier Valvik.
Selv håper dokumentarskaperne at deres film blir delt så mye som mulig. De planlegger derfor å legge den ut på nettet i sin helhet, slik at hvem som helst kan laste den ned - gjerne via Bittorrent-teknologi.
De forventer heller ikke å tjene særlig med penger på prosjektet.
- Det er absolutt ett ikke-kommersielt prosjekt per dags dato, sier Valvik til digi.no.
Begge har vært studenter, men er nå ferdig med sine skoleoppgaver. De jobber nå på fulltid med prosjektet, i tillegg til at de får endel hjelp fra andre som ønsker å være med.
Filmen legges ut for gratis nedlastning, men prosjektet planlegger å også gi ut en DVD-plate som blir tilgjengelig i butikken. I tillegg håper de på litt støtte fra andre som synes det er en god ide med en dokumentarfilm om fildeling.
- Vi er så frekke at vi åpner for donasjoner, sier Valvik.
Det skjer gjennom PayPal på prosjektets nyopprettede hjemmeside, Urospredere.no. Der vil de også legge ut informasjon om prosjektets fremskritt, samt en oversikt over hvem som har sagt ja til å stille opp til intervju.
- Folk burde virkelig oppdatere seg på dette med fildeling, hva som skjer og bli litt mer nyansert Selve dokumentaren forventes å ende opp med en varighet på 30-40 minutter, og den vil stort sett bestå av intervjuer med aktører på begge sider i fildelingsspørsmålet.
Mesteparten av filmingen vil bli gjort i sommer, men Valvik forteller at de har satt av hele 7 måneder til prosjektet for å ha tid til å redigere sammen en god dokumentar.
Når den er ferdig, håper prosjektets initiativtagere at den vil bidra til en mer konstruktiv og informert debatt rundt fildeling.
- Folk burde virkelig oppdatere seg på dette med fildeling, hva som skjer og bli litt mer nyansert, sier Valvik.