BEDRIFTSTEKNOLOGI

Langt mer fleksibel app-installasjon i ny Ubuntu

Tar i bruk helt nytt pakkeformat.

Ubuntu 15.10
Ubuntu 15.10 Bilde: Canonical
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
21. apr. 2016 - 10:27

I løpet av dagen kommer Ubuntu-prosjektet med Ubuntu 16.04 LTS «Xenial Xerus», den første nye langtidsutgaven på to år. Denne versjonen vil støttes i fem år framover og er særlig beregnet for systemer med behov for stabilitet. Det er for øvrig også den første Ubuntu-utgaven som leveres med støtte for stormaskiner (mainframes).

Det kommer nye Ubuntu-versjoner to ganger i året, så mengden av store nyheter i hver utgave er ofte begrenset. I denne utgaven er det spesielt to nyheter som hovedsponsoren, Canonical, trekker fram i annonseringen, pakkeformatet snap og konteinerhypervisoren LXD.

Snap

Selv om snap er et nytt pakkeformat, er ikke hensikten med det at det skal erstatte de tradisjonelle deb-pakkene i Ubuntu. I stedet skal snap og deb leve side om side. Men snap skal løse en utfordring som mange brukere og utviklere opplever, nemlig at det kan være krevende å ta i bruk nyere programvare, spesielt i forbindelse med LTS-utgavene,

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

– Snap-pakker gjør det mulig for utviklere å bringe mye nyere versjoner av apper til Ubuntu 16.04 LTS. Nyere versjoner av KDE, GNOME, nettlesere eller andre apper for desktopen lar seg vanligvis enkelt bygge på eldre LTS-utgaver, men kompleksiteten i forbindelse med pakking og å tilby oppdateringer har tidligere hindret oss fra å tilby dette, skriver Ubuntu-prosjektet i en artikkel.

Snap-applikasjonene vil nemlig bli installert separat fra resten av systemet. Dersom det er behov for spesifikke versjoner av biblioteker, kan disse buntes med appen. Oppdateringene av snap-appene er dessuten transaksjonsbaserte, noe som skal gjøre utrullingen av pakkene mer robust og pålitelig.

Snap-pakkene kan lages med et eget verktøy, Snapcraft, som skal gjøre det enkelt for utviklere å pakke apper og alt det appene er avhengige av.

Hypervisor

LXD er en konteiner-hypervisor som bygger på LXC, Linux Containers-prosjektet, og som skal gi en bedre brukeropplevelse ved administrasjon av konteinere. LXD tilbyr også et REST-basert programmeringsgrensesnitt som også kan gjøres tilgjengelig over nettverk. Spesielt kombinert med nettskyplattformen OpenStack skal LXD kunne tilby kompakt og rask kjøring av arbeidsoppgaver, samtidig som at forsinkelsen ved opprettelse av nye konteinere skal være liten.

Ifølge Canonical skal denne kombinasjonen være spesielt egnet for selskaper som kjører tidssensitive oppgaver i nettskyen.

Filsystemer

Nytt i denne utgaven er også støtte for ZFS-on-Linux, en Linux-tilpasset utgave av ZFS-filsystemet til tidligere Sun Microsystems. Ifølge Canonical skal ZFS-on-Linux også fungere som administrasjonsverktøy for lagringsvolumer. Samlet skal det tilby effektive snapshots, copy-on-write-kloning, kontinuerlig integritetstesting mot datakorrumpering, automatisk reparasjon av filsystemet og komprimering av data.

Inkludert er også det distribuerte filsystemet CephFS, som skal være egnet for store, klyngebasert lagringssystemer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.