JUSS OG SAMFUNN

Leksikonkonkurrenter må møte hos Kristin Clemet

De to forlagskonkurrentene skal begge i møte hos departementet for å få "dommen". - Det er mer som står på spill enn selve kontrakten, mener Cappelen. - Et være eller ikke-være for Store Norske på nett, sier Kunnskapsforlaget.

8. nov. 2001 - 15:53

Avdelingsdirektør i Kirke-, utdannings og forskningsdepartementet, Espen Aasen, opplyser til digi.no at det i ettermiddag skal være et møte i departementet hvor begge de to forlagskonkurrentene møtes.

Det er Kunnskapsforlaget som er den ene hovedaktøren. Den andre kandidaten er Cappelen, som i likhet med Kunnskapsforlaget har lange tradisjoner med utgivelse av norske kunnskapsverk.

- Vår beslutning vil bli offentliggjort etter møtet i ettermiddag. Mer kan jeg dessverre ikke kommentere, sier Aasen. Hvorfor begge partene blir innkalt til møtet, vil Aasen ikke si noe om. Heller ikke noe om de har kommet fram til en fullverdig kandidat. Underveis i prosessen har begge de to andre konkurrentene (Ementor og Universitetet i Bergen) blitt koblet fra av ulike grunner.

Nå blir altså det store spørsmålet om departementet har funnet frem til en fullverdig kandidat.

Begge de to konkurrerende forlagene har skaffet seg sterke alliansepartnere innen mediene for å overbevise departementet at akkurat de fortjener å få subsidiert utgivelsen av et norsk, elektronisk oppslagsverk. NRK er et av de store mediehusene som har gardert seg og er med på begge anbudene. Men også Nasjonalbiblioteket og Schibsted er viktige bidragsytere.

Problemet innen bokverden, som ellers i den elektroniske innholdsindustrien, er at inntektsmodellene ikke fungerer som planlagt. Forbrukernes etterspørsel etter elektronisk kunnskap er langt fra stor nok til å kunne finansiere slike store løft. Derfor blir denne subsidieringen helt essensiell for begge parter.

- Dette er en viktig kontrakt for oss. Den vil få stor betydning for hvilke muligheter vi vil få på dette markedet fremover. Hvis konkurrenten vinner anbudet, vil vi komme i en konkurransesituasjon hvor våre muligheter blir betydelig begrenset, sier forlagsdirektør Sindre Guldvog i Cappelen til digi.no.

- Det er mer som står på spill enn selve kontrakten. Det er nok ikke et være eller ikke-være for Cappelen, men dette er i hvert fall et konkurransepolitisk spørsmål. Skulle departementet velge det andre alternativet, vil det bli en ytterligere maktkonsentrasjon, noe som selvsagt vil være svært betenkelig, mener Guldvog.

Han sikter til det faktum at de to største, norske forlagene, Aschehoug og Gyldendal er de som står bak Kunnskapsforlaget. Hovedeier i Cappelen er Nordens største mediehus, Bonnier.

- Uten dette anbudet er det ikke inntektsgrunnlag for fortsatt drift av Norges desidert største strukturerte kunnskapsbase, Store Norske Leksikon, sier Kristin Weidemann Wieland som er administrerende direktør i Kunnskapsforlaget.


- Det er for tidlig å si noen om hvilke konsekvenser dette vil få for forlaget. Det som er klart, er at vi ikke kan fortsette å drive nettleksikon med det underskuddet vi har drevet med til nå. Tålmodigheten til eierne våre er snart slutt. Det finnes, slik vi ser det, ikke noe alternativ i det kommersielle markedet til å drive dette videre, sier hun.

Hun reagerer på Guldvogs påstand om maktkonsentrasjon innen forlagsbransjen.

- Det forbauser meg at han kjører så hardt på dette. Konkurransetilsynet har aldri grepet inn tidligere mot Aschehoug eller Gyldendal, og det er sterk konkurranse i den norske forlagsbransjen sammenliknet med andre sektorer. I anbudet vårt legger vi opp til null avkastning til våre eiere, hvor de bærer mye av kapitalkostnadene. I det perspektivet er det lite igjen økonomisk til våre eiere. Markedsmessig mener vi at situasjonen vil være uendret i forhold til tidligere, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.