BEDRIFTSTEKNOLOGI

Les oppskriften for strømgjerrig datasentral

Google bruker mindre strøm på å besvare et søk enn PC-en bruker mens den venter på svaret.

2. okt. 2008 - 11:54

Google har publisert nytt materiale om hvordan de går fram for å bygge datasentraler som bruker så lite elektrisk kraft som mulig: Saving electricity one data center at a time og Commitment to Sustainable Computing.

Materialet gir ny innsikt i måten Google har bygget opp de enorme datasentraler som er grunnlaget for hele selskapets drift, og som kan føres tilbake til prinsipper gründerne formulerte da de var studenter på jakt etter kapital og trengte så billig datakraft som mulig. Selskapet har tradisjonelt vernet om hemmelighetene rundt datasentralenes oppbygging og drift: Det er ikke kjent hvor mange de er, hvor de er eller hvor store de er. Det som er kjent, er at de helt siden starten har bygget på standard maskinvare og en egenutviklet måte å få store mengder servere til å spille sammen.

I dag framhever Google miljøvennligheten i denne tilnærmingen. Hengivenhet overfor grønn IT springer gjerne ut av erkjennelsen at det også er bra for lommeboken. På den andre siden har Google gjennom mange år bevisst valgt miljøvennlige alternativer.

Sammenliknet med andre datasentraler, skjer ikke den største reduksjonen i strømforbruket i selve serverne, men i kjølesystemene for selve datasentralene.

Google viser dette i denne grafen:

Energisparingen på serversiden er ikke uvesentlig. Men det er på kjøling og andre driftsforhold at Google utmerker seg mest: Her nøyer de seg med 20 prosent av strømforbruket i andre typiske datasentraler. Resultatet er at de samlet sett nøyer seg med så vidt i overkant av halvparten så mye strøm.

– Våre teknikere har arbeidet hardt for å optimere hvert element i datasentralen, fra brikken til kjøletårnet, skriver Google.

Et interessant poeng er en sammenlikning mellom Googles datasentraler og strømforbruket i en vanlig pc. I følge Google bruker de mindre energi på å besvare et søk enn pc-en gjør mens den venter på svaret.

Av andre miljøtiltak som Google satser på, nevnes resirkulering av kjølevannet: Innen 2010 skal 80 prosent av kjølevannet være resirkulert.

Google satser videre på gjenbruk av komponenter og gjenvinning av nyttige materialer fra utstyr som kasseres.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

– Det er sunt for miljøet å drive bærekraftig, men det er også forretningsmessig lønnsomt, skriver Google.

Og de legger til:

– Å være «grønn» er avgjørende for vår vedvarende konkurransedyktighet. Det er denne økonomiske fordelen som gjør at våre miljøanstrengelser virkelig er bærekraftige.

Google miljøoppskrift for datasentraler har fem enkle punkter:

  • Effektive servere
  • Redusert strømforbruk også ellers
  • Resirkulert kjølevann
  • Resirkulering og gjenvinning av elektronikk
  • Samspill med likesinnede for å finne nye måter å effektivisere energibruken

Dersom denne oppskriften følges, tror Google man per server og per år kan spare strøm for 500 kilowattimer, klimautslipp på 300 kilogram karbondioksid, og 3800 liter vann.

Kjøleteknologien som Google har utviklet bygger på et enkelt prinsipp: Fordampning i spesielt konstruerte kjøletårn. Varmt vann fra datasentralen kjøles ned i disse tårnene og føres så tilbake til sentralen. Disse tårnene virker raskere og har langt bedre virkningsgrad en konvensjonelle tårn.

Google sier de allerede i dag har gjennomført ordninger som sikrer at alle servere de kasserer går til resirkulering eller gjenvinning. Dette er vesentlig bedre enn det amerikanske gjennomsnittet, der nærmere 80 prosent av serverne dumpes, lagres eller sendes til forbrenningsanlegg.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra