ANALYSER

– Linux vil dominere i mobile enheter

ABI Research peker på deling av utviklings­kostnader som en viktig faktor.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. juli 2010 - 08:51

Finske Linus Torvalds skapte Linux-kjernen i 1991. Det var starten historie som så langt har hatt mange opp- og nedturer. I dag finnes det en rekke operativsystemer og operativsystemdistribusjoner som er basert på Linux-kjernen. Disse operativsystemene brukes til å styre alt fra superdatamaskiner til husholdningsmaskiner. En oversikt over arkitekturene som støttes av Linux, finnes her.

Linux har også oppnådd stor utbredelse i vanlige servere, men har hatt mer begrenset suksess på pc-fronten. Linux-baserte Android har de siste årene vokst seg opp til å bli en betydelig faktor innen smartmobiler.

Analyseselskapet skriver i en rapport at hver tredje smartmobil som selges, vil være basert på Linux innen 2015.

Det er likevel ikke innen smartmobiler at Linux vil få den viktigste rollen, skal vi tro ABI Reseach. Selskapet mener derimot at Linux vil være operativsystemet i 62 prosent av alle andre typer mobile enheter innen 2015. Altså i mobile enheter som ikke er smartmobiler.

– Antallet Linux-orienterte initiativer i det siste innen den mobile industrien indikerer at Linux vil bli en nøkkelteknologi i neste generasjons netbook, medietavler og andre mobile enheter, sier Victoria Fodale, senioranalytiker i ABI Research, i en pressemelding.

Analyseselskapet trekker fram Googles Android som en viktig drivkraft for denne utviklingen. Samtidig mener selskapet at en viktig årsak til det ventede oppsvinget for Linux i mobile enheter, skyldes at både Android og Google kommende Chrome OS, sammen med blant annet Intel og Nokias MeeGo og nå HP-eide WebOS er økosystemer som rir på toppen av forente Linux-komponenter.

– Denne modellen gjør det mulig for selskaper å dele kostnader knyttet til forskning og utvikling, samtidig som deres tilbud differensieres i markedplassen, skriver selskapet i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.