FORBRUKERTEKNOLOGI

Liten interesse for super-CD-er

Musikk- og elektronikkbransjen ønsket å lage en arvtager til CD-en, men ser ut til å ha feilet.

20. jan. 2004 - 11:17

Både musikkbransjen og elektronikk-bransjen har satset mye på å lage arvtagere til CDen. Musikkbransjen håpet er å selge alle verdens forbrukere deres musikksamlinger en gang til slik man gjorde ved overgangen fra LP til CD. Elektronikkbransjen drømte selvfølgelig om å selge alle en ny spiller.

Men interessen for DVD-Audio og SACD (Super Audio Compact Disc) er foreløpig svært liten. Tall fra den amerikanske interesseorganisasjonen Recording Industry Association of America (RIAA) viser at det i første halvår i fjor bare ble solgt omtrent 100.000 DVD-Audio-plater, sammenlignet med 245 millioner CD-er. Selv de tradisjonelle vinylplatene solgte langt bedre enn DVD-Audio, omtrent 600.000 eksemplarer.

Salget av DVD-Audio-plater er faktisk på vei ned i forhold til samme periode i fjor, skriver Washington Post. RIAA registrerer ikke SACD-tall.

Både SACD og DVD-Audio tilbyr brukerne bedre lydkvalitet enn vanlige CD-er ved at platene rommer omtrent seks ganger så mye informasjon. Samtidig er innformasjonen kryptert for å hindre piratkopiering. Kun autoriserte avspillere skal kunne dekryptere musikken.

De to formatene har vært på markedet i snart fire år, noe som kanskje ikke kan anses som så veldig lang tid. Men ser man på den tilsvarende utviklingen for CD-platene de første årene etter at formatet ble lansert, må salgstallene for DVD-Audio, og trolig også SACD, anses som skuffende lave.

I utgangspunktet bør det ikke være prisen på platene eller avspillingsutstyret som gjør at kundene uteblir. Flere rimelige DVD-spillere og hjemmekino-anlegg fra blant annet Philips og Sony støtter SACD, og platene skal i utgangspunktet ikke koste mer enn vanlige CD-plater.

Noe av problemet er at mange musikkelskere gjerne vil høre på musikken også andre steder enn i stua. Det finnes knapt en eneste bil- eller lommestereo som støtter de avanserte formatene, og en tilsynelatende effektiv kopibeskyttelse forhindrer at musikken kopieres over på CD. Restriksjoner ved nye produkter som skal erstatte produkter som knapt nok har noen restriksjoner overhodet, har sjelden vært noen suksess.

En løsning på dette, som også kan være en løsning for å få flere til å kjøpe platene til tross for at de mangler en avspiller, er hybridløsninger. Mange SACD-titler gis nå ut med to ulike lag, hvor det ene kan spilles av i vanlige CD-spillere. Tanken er at brukerne etter hvert får nok SACD-plater til at det forsvarer innkjøp av en SACD-kompatibel avspiller.

Også en hybridutgave av DVD-Audio er under utvikling.

Et annet problem er selvsagt at det finnes to ulike, konkurrerende formater som i utgangspunktet oppleves som ganske like. Ingen av dem har klare fortrinn framfor det konkurrerende formatet - heller ikke når det gjelder lydkvalitet. Det at de to formatene hver for seg støttes av ulike plateselskaper - Warner Music Group foretrekker DVD-Audio, mens Sony Music Entertainment støtter SACD - gjør det vanskelig for forbrukerne å velge. Det handler altså om enda en formatkrig på linje med videoformatene VHS og BETA, og de innspillbare DVD-formatene DVD-R/RW og DVD+R/RW.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.