Bredbåndsoversikten til Post- og teletilsynet, telepriser.no, avslører at det ikke er de største og mest kjente selskapene som tilbyr den raskeste eller den billigste nettilgangen.
Hvis du vil ha mest ytelse for pengene kan det lønne seg å velge en mindre operatør.
Ulempen er at de mindre aktørene typisk bare dekker lokalområder, og at de ofte har begrensninger som krav om avtale med hele borettslaget eller sameiet ditt.
Hvis du kan leve med det, finnes det alternativer, som leverer både Norges raskeste og billigste fiberprodukter. Som Lynet Internett, et selskap som leverer til husstander i Oslo.
Forutsatt at borettslaget eller sameiet er stort nok, tilbyr de landets raskeste fiberlinje til forbrukermarkedet med 250 Mbit/s nedlasting og 50 Mbit/s opp. For dette tar selskapet 1499 kroner måneden.
- Vi kan dekke hele Oslo. Det kommer litt an på størrelsen på prosjektet. Det er ikke lønnsomt å legge fiber inn til borettslag med 12 boenheter. Fra 40 og oppover får vi det til. Kanskje også mindre hvis det ligger nærme en fibersentral, sier daglig leder i Lynet Internett AS, Christian Moen til digi.no.
Selskapet leier som regel mørk fiber, altså tilgang til fiberstamnett, fra kraftselskapet Hafslund, som har god dekning i Oslo.
I tillegg til å levere landets for tiden raskeste fiberlinje, slår Lynet Internett konkurrentene sine på pris. Ifølge telepriser.no er de billigste leverandør i kategoriene mer enn 6,5 Mbit/s, mellom 2 - 6,5 Mbit/s og mindre enn 2 Mbit/s.
Lynet har vært i markedet om lag ett år, men tjenesten de selger er allerede godt etablert gjennom Fasthost AS, forteller Moen.
På nettsidene oppgir Lynet at de har kunder i bare seks borettslag, men Moen legger til at de har kontrakter som dekker tusen husstander.
- Vi er i ferd med å bygge ut en del mer. I hvert fall ytterligere tusen husstander i løpet av året.
Den siste tiden har det vært en del oppslag i ulike medier om at fiberutbygging er dyrt, og at mange aktører sliter med å tjene inn investeringene med å grave nett. Lynet selger 50 Mbits-linjer til under 400 kroner.
- Er det mulig å tjene penger da?
- Ja, det er det. Jeg vet ikke helt hva de andre fiberaktørene driver med, men mange kraftselskaper legger fiber over lange avstander. Det er dyrere. I Oslo ligger infrastrukturen klar, og vi får mange boenheter på en gang, sier Christian Moen.
Han mener prissammenligning blant bredbåndsleverandørene ofte tar med kun de som leverer tjenester i store deler av landet, og frykter derfor at kunder går glipp av lokale aktører.
- Det finnes andre aktører som hevder å være best på telepriser. Det de ikke forteller kundene, er at de kun sammenligner seg med landsdekkende aktører. De kan komme best ut på prisoversikten selv om det finnes lokale alternativer som gir mye høyere båndbredde for pengene.
Les også:
- [17.06.2010] 6000 kroner i måneden for bredbånd