digi.no har over en rekke artikler behandlet den store etterspørselen etter SAP-hoder. For et par uker siden opplyste Accenture at de nå reiser helt på den andre siden av kloden til Australia for å rekruttere studenter med SAP-kompetanse.
Til og med skadeskutte Ementor, som nettopp har levert blodrøde tall, går nå ut med en helsides annonse i Aftenposten og søker etter 30 SAP-trainees og 20 erfarne SAP-konsulenter. Selskapet signerte nylig en avtale med Forlagsentralen om implementering av en omfattende SAP bransjeløsning.
IT-bransjen anslår å vokse fra 350 til 450 SAP-konsulenter, og må gå helt nye veier for å klare målet. Nå går Accenture, Bouvet, Capgemini, IBM, R5, Spring og SAP sammen både som kolleger og konkurrenter og inviterer til en felles jobbmesse 12. mai.
Selskapene ønsker både erfarne konsulenter og nyutdannede til det såkalte SAP-Akademiet. Tanken er å lære opp flere nye konsulenter, og opplæringen vil skje i Norge og/eller India.
Med en prangende overskrift og stort bilde av en inder lokker IT-selskapene med så og si en sikret framtid: Lyst på opplæring i India eller Norge og fast ansettelse i et av Nordens ledende IT-selskaper?
I følge administrerende direktør Sverre Hurum i Bouvet begynte det for alvor å ta seg opp i fjor og selskapet ansatte 22 nye medarbeidere. Selskapet undertegnet i fjor sommer kurskontrakt med de to norske utdanningssentrene Bouvet og Høyskolen i Stavanger som nå kan sertifisere SAP-konsulenter.
I fjor ble det sertifisert rundt 50 SAP-konsulenter i Norge. Hurum forteller til digi.no at målet er minst 10 SAP-sertifiseringer i året hos Bouvet.
- Vi skal nå lære opp nye SAP-eksperter ved hjelp av samarbeide og konkurranse, sier Hurum til digi.no.
Å lokke IT-folk til å spesialisere seg på SAP er trolig ganske takknemlig, for den store mangelen på SAP-kompetanse har presset lønningene i været. digi.no har tidligere skrevet at lønninger på 600-700.000 kroner i året ikke er uvanlig.
Men Hurum advarer samtidig mot å bli for overoptimistiske og ikke belaste markedet med masse nyutdannede mennesker. Han minner om at det fortsatt er en knallhard konkurranse.
- Vi må ikke gå i den samme fellen som under dot.com døden som også var kjennetegnet av vill rekruttering. Ting vokser ikke inn i himmelen og bransjen må være ydmyke, men samtidig følge med på utviklingen, sier Hurum.
Likevel tror han at markedet er mer sunt og modent for SAP. Vi er ferdig med førstegenerasjons SAP som har klart å komme inn på mellommarkedet med nye løsninger, for eksempel BusinessOne.
Bransjen er blitt mer standardisert og industrialisert, og behovet for opplæringer og tilpasninger må til. Hurum frykter en forgubbing i SAP-markedet, og håper at flere nyutdannede vil melde seg.