IT-NORGE

Lot seg inspirere av Airbnb. Nå har de lansert et nytt norsk dele-nettsted

Lar deg leie naboens snøfreser.

Annonsene har strømmet til etter at leieting.no ble lansert i forrige uke.
Annonsene har strømmet til etter at leieting.no ble lansert i forrige uke. Bilde: Skjermdump, leieting.no
17. nov. 2015 - 07:37

At delingsøkonomien er kommet for å bli, hersker det liten til om. Fra før har vi store aktører som Uber, Airbnb og mindre norske tjenester som nabobil.no.

Nå har en ny tjeneste kommet, som lar privatpersoner- og firma tjene noen ekstra slanter: Leieting.

Det meste ligger i navnet. Nettsiden lar deg leie eller leie ut ting du eier. Bare noen dager etter oppstart ligger det allerede ute gjenstander som dresser, telt, ski, musikkinstrumenter, stillas, pulk og kvistkvern.

Alt er oppgitt med dagspris for utleie. Et sveiseapparat koster deg for eksempel 300 kroner dagen.

– Ideen dukket opp for et par år siden etter flere gode erfaringer med Airbnb på reise både i inn- og utland. Vi syns tanken om delingsøkonomien er ganske åpenbar, men følte det ikke var modent nok i Norge, sier medgründer Christer Hansen Eriksen.

Han og fire andre driver selskapet fra Nyskapingsparken inkubator på Marineholmen i Bergen. De jobber også med nettstedet PAM; En side hvor man kan bla seg gjennom klær og interiør fra fysiske butikker.

Disruptiv innovasjon: Tabben de gjorde for 10 år siden kostet dette selskapet alt

Tar 20 prosent provisjon

I vår begynte de å teste interessen for det nye konseptet gjennom en forenklet plattform.

– Resultatene var så positive at vi valgte å fortsette utviklingen av tjenesten. En av de største utfordringene har vært å forenkle brukeropplevelsen ned til noen få klikk ved registrering rett til annonse og sikker betaling, forklarer han.

Det skal være på plass nå.

Men hva skjer om du leier ut snøfreseren din, og den blir ødelagt?

Ifølge Eriksen blir gjenstandende forsikret, slik at utleier slipper tap. Dette betales i form av en provisjon til selskapet. Mens det er gratis å legge ut tingene sine, i motsetning til Finn.no, skjer inntjeningen for leieting.no sin del når leieren fører over penger til utleier.

– Vi tar 20 prosent provisjon for å kunne tilby forsikringstjenesten og sikker betaling mellom brukerne. Resten blir satt direkte inn på bankkonto til utleier.

Utakknemlig elev og godt betalt backup-jobb: Les 15 skrekkhistorier fra norske IT-folk

Brukerne rangerer hverandre

Per i dag er det selskapet selv som tar regningen dersom en gjenstand blir ødelagt eller ikke returneres. Om kort tid skal de ha på plass et samarbeid med et tredjeparts forsikringsselskap.

Ellers har leieting et ratingsystem som gjør at brukerne kan rangere hverandre etter et leieforhold. Etter hvert skal det også komme funksjoner for å bekrefte at brukerne på nettstedet er de de utgir seg for å være.

– Airbnb og Uber har vist oss kreftene bak delingsøkonomien. Det vi liker med dette er at incentivene er sterke på begge sider - både for tilbyderne og forbrukerne samtidig. Det å demokratisere og benytte overskuddskapasitet på tid, et sted eller en ting gir mening både samfunns- og miljømessig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Byttet ut 100 rutere: Nesten alle fikk bedre nettverk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.