IBM har oppgradert sin gratis kontorpakke Lotus Symphony til versjon 1.3. Pakken bygger på OpenOffice.org, og inneholder blant annet tekstbehandling, regneark og presentasjonsprogram. Versjon 1.3 er tilgjengelig på norsk for Windows og Mac OS X, samt Linux-variantene Red Hat, Suse og Ubuntu, fra denne lenken.
Målgruppen for Lotus Symphony er først og fremst bedriftsmarkedet. Lotus-kunder får gratis support, andre må betale en årlig avgift.
Den vesentlige forbedringen i forhold til versjon 1.2, er evnen til å åpne dokumenter i formatet til Microsoft Office 2007, altså Office-pakkens XL-format som ikke er helt konform med den formelt vedtatte standarden for Open Office XML (OOXML). I likhet med OpenOffice.org, kan ikke Symphony lagre i Microsofts nye formater. Lagring i Microsoft Office 2003-formater og tidligere er derimot forholdsvis uproblematisk, med noen unntak, som enkelte spesielle funksjoner i Powerpoint-formatet. (Se IBM Lotus Symphony Release Notes, under «known issues».)
En annen nyhet er «dra og slipp»-installasjon av tillegg, såkalte «plug-in». Disse leveres fra flere kilder. IBM nevner en opplæringsmodul som kan installeres som «plug-in», og som skal gjøre det enklere å lære om funksjonene i Symphony mens man bruker pakken.
Ellers er det forbedret analytisk funksjonalitet i regnearket («DataPilot Table»), enklere fletting av dokumenter og adresselister, enklere utskrift til konvolutter og nye funksjoner for animasjon i presentasjoner.
IBM mener Symphony gjør det stadig vanskeligere for økonomisk pressede bedrifter å begrunne hva de har å tjene på å fortsette å betale lisenser for Microsoft Office. De viser til flere tilfeller av store miljøer som er i ferd med å bytte fra Microsoft Office til Lotus Symphony, som britiske John Lewis Partnership (eier blant annet eier butikkjeden Waitrose) og italienske Gruppo Amadori (bytter ut Windows med Linux på samtlige 6000 pc-er).
Organisasjoner som vurderer å bytte ut Office med Symphony og erstatte Exchange med andre e-postløsninger utgjør en potensiell kundegruppe for selvstendige IT-konsulentselskaper, påpeker IBM.
Les også:
- [06.02.2009] Telekomselskap kaster ut Microsoft
- [26.01.2009] Slik kan bedriften gjøre seg Microsoft-fri
- [22.01.2009] Vil sende Microsoft Office på museum