FORBRUKERTEKNOLOGI

Lover langt bedre GPS-mobiler med ny brikke

Slutt på at batteriet går tomt etter kort tid.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. juli 2009 - 08:12

Vanlige GPS-mottakere er gjerne relativt strømkrevende. Dette er uheldig dersom man ikke har tilgang på ladestrøm, slik man gjerne har for eksempel i bilen.

GPS-mottakere har de siste årene få nye bruksområder, blant annet i mobiltelefoner og kameraer. Her brukes de ikke nødvendigvis til navigasjon, men til å fastsette posisjonen til enheten akkurat der og da. For eksempel i det et fotografi blir tatt eller når mobilbrukeren kobler seg til en tjeneste på nettet som kan fortelle om restaurantene i nærheten av der mobilbrukeren befinner seg.

I slike tilfeller er det ikke nødvendig at GPS-mottakeren hele tiden forteller hvor den er. Man trenger informasjonen der og da. Men fordi GPS-mottakeren bruker ganske lang tid på å finne posisjonen i det den skrus på, har man til nå vært nødt til å la GPS-mottakeren være på for å kunne utnytte den på en fornuftig måte. Noe som altså tapper batteriet til enheten ganske så raskt.

Denne uken kunngjorde CSR, som tidligere i år kjøpte den ledende leverandøren av GPS-mottakere, SiRF, at selskapet nå har lansert SiRFstarIV-arkitekturen. Denne inkluderer SiRFaware, en selvhjulpen, laveffekts GPS-teknologi som skal gjøre det mulig for konsumentenheter å være klar over sin posisjon, uten å tømme batteriene og uten å kreve hjelp fra mobil- eller IP-nettverk.

Det første produktet som tar i bruk SiRFstarIV-arkitekturen er GPS-mottakeren GSD4t, som skal være spesielt egnet for mobiltelefoner og andre enheter enheter med begrenset plass og strømtilgang.

Sentralt i den nye teknologien er muligheten til kontinuerlig å opprettholde det CSR kaller «better-than-hot-start»-forhold i GPS-mottakeren for rask lokalisering uten å måtte være fullt skrudd på hele tiden og dermed trekke mye strøm fra batteriet.

Ved å utnytte flere nye teknikker, kan SiRFaware løse dette, med eller uten hjelp av nettverk, med et strømforbruk på mellom 50 og 500 mikroampere. Eksisterende GPS-plattformer trekker strøm i milliampere-størrelsen.

CSRs SiRFstarIV-baserte GSD4t-mottaker.
CSRs SiRFstarIV-baserte GSD4t-mottaker.

- Folk kan regne med å kunne bruke deres mobiltelefon og andre mobile konsumentenheter omtrent overalt, og forvente at den fungere temmelig likt som før. Dette var en kritisk vurdering imens vi utviklet SiRFstarIV-arkitekturen, sier Kanwar Chadha, markedssjef for CSR og gründer av SiRF, i en pressemelding.

- Som et resultat er SiRFstarIV-baserte GPS-mottakere mer kompatible med hvordan brukerne faktisk benytter disse produktene, og leverer en overlegen brukeropplevelse ved å gi håndsett og andre mobile enheter muligheten til alltid å fastsette posisjonen rakst, uten å påvirke batteritiden, sier Chadha.

Han mener at den nye teknologien vil åpner for mer utbredt bruk av GPS i digitale stillbildekamera og videokamera, i håndholdt spill og i en mengde andre mobile konsumentelektronikkenheter.

SiRFstartIV skal ha dobbelt så høy søkekapasitet som dagens SiRFstarIII-arkitektur. Dette skal gi bedre følsomhet, redusert tidsbruk ved fastsetting av posisjonen og forbedre nøyaktighet ved posisjonsbestemmelser.

Den nye arkitekturen skal også ha bedre støtte for sensorer basert på MEMS (Microelectromechanical Systems), for eksempel akselerasjonsmålere. Dette skal blant annet gi mer avansert energistyring og bedre posisjonsnøyaktighet innendørs.

SiRFstartIV tar også i bruk avansert DSP-teknologi som aktivt søker etter støysendere og fjerner disse før korrelasjonen for å oppnå bedre GPS-ytelse.

- Radiofrekvensinterferens innen mobile konsumentprodukter, slik som integrert Bluetooth, WLAN og mobile radioer, i tillegg til LCD-skjermer, kan lett påvirke GPS-ytelsen. Dette blir ofte ikke synlig før kort tid før produktet skal bli satt i produksjon. Dette kan føre til at man må forsinke lanseringen med måneder inntil problemet har blitt løst, sier Dave Huntingford, produktdirektør ved CSRs Handset Business Unit, i pressemeldingen.

- Vår unike, aktive jammerfjerner løser ikke bare dette problemet, men kan på et mye tidligere trinn i utviklingsprosessen nøyaktig bestemme den presise styrken og kilden til disse forstyrrende signalene, nå som gjør det mulig for utviklerne å ta med denne informasjonen i designfases i stedet for i de senere, mer kostbare testfasene, sier Huntingford.

Bruken av GSD4t og nødvendige, eksterne komponenter, vil bare kreve en pass på i underkant av 20 kvadratmillimeter.

GSD4t-mottakeren er nå tilgjengelig i testeksemplarer. Den vil komme i masseproduksjon i løpet av oktober.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.