Muligheten til å bruke mobile som en walkie-talkie er en av de nye tjenestene som dukker opp i 2004. I USA lar system svært mange brukere snakke med mange av sine kontakter til så og si gratis.
Nå kommer også systemet for GSM-mobiler. Tjenesten fungerer i utgangspunktet som chat/instant-messaging-systemene vi kjenner fra PC. På mobilskjermen kan du legge inn kontakter/venner gjennom det tekstbasert navnet de har registert seg med - for eksempel PerOlsen eller SuperPer. På listen vil du så se hvem som er tilgjengelig. Du kan deretter velge å koble deg opp mot enn eller flere.
Talen blir gjort om til IP-pakker og transporteres over GRPS-delen av mobiltelefonen. I USA har du øyeblikkelig kontakt, mens GSM gir en ventetid på rundt to sekunder, fortalte Gartners sjefsanalytiker på mobilbransjen, Jason Chapman til digi.no i juli i fjor.
Du kan lese mer om systemet i tidligere saker digi.no har skrevet - se boks på høyre side.
Bildet over viser en Nokia-modell med walkie-talkie-funksjonalitet Nokia har testet i USA. Den instant-messaging-lignende klienten på skjermen lar deg velge hvem du vil snakke med.
Chapman spådde at systemet ville bli lansert av europeiske mobiloperatører i 2004 og har allerede fått rett.
Orange, Europas nest største mobiloperatør (etter Vodafone) arbeider med en lansering, kanskje allerede i andre kvartal, forteller kilder i selskapet Wall Street Journal har snakket med.
Både Nokia, Siemens og Motorola lover mobiltelefoner med walkie-talkie-muligheter i løpet av andre kvartal.
Tidligere i høst spurte digi.no Telenor Mobil om deres planer på walkie-talkie-funksjonalitet. Da fortalte pressetalsmann Sigurd Sandvin at Telenor foreløpig ville se ann utviklingen, men hadde fått systemet demonstrert av Ericsson.
Den store frykten er at walkie-talkie-muligheten vil kannibalisere vanlig GSM-trafikk og SMS-bruken.
Nå er det altså klart at langt større selskaper enn Telenor sier ja og er villig til å ta denne sjansen. I tillegg til Orange, forteller mm02 (tidligere British Telecom) at selskapet skal lansere før året er omme.
Det store spørsmålet er prisnivå og prismodell - talen skal transporteres over GRPS-nettet, noe som i utgangspunktet tilsier priser over nestengratis-nivået i USA.