JUSS OG SAMFUNN

– Lovlig å bruke Prism-materiale

Britisk parlamentskomité retter ingen kritikk mot egne spioner.

Det britiske organet for elektronisk overvåkning, GHCQ, brukte sin tilgang til Prism-materiale for å få tak i privat kommunikasjon. En britisk parlamentskomite konkluderer med at dette ikke var en ulovlig omgåelse av landets personvernlovgivning.
Det britiske organet for elektronisk overvåkning, GHCQ, brukte sin tilgang til Prism-materiale for å få tak i privat kommunikasjon. En britisk parlamentskomite konkluderer med at dette ikke var en ulovlig omgåelse av landets personvernlovgivning. Bilde: Dan Callister/All Over Press
17. juli 2013 - 15:11

London (NTB-Reuters-AFP): Flere europeiske etterretningstjenester har kjent til og i flere år brukt data fra det omstridte amerikanske overvåkingsprogrammet PRISM.

Det britiske parlamentet sier at britiske etterretningstjenester ikke har omgått loven ved å benytte seg av data som er samlet inn av det hemmelige amerikanske programmet.

Parlamentets etterretnings- og sikkerhetskomité skriver i en uttalelse at det er blitt antydet at det britiske elektroniske overvåkingsorganet GCHQ omgikk loven ved å bruke PRISM til å få tilgang til private kommunikasjon.

«Men ut fra det vi ser av bevisene, har vi konkludert med at dette er ubegrunnet», heter det i komiteens uttalelse.

I juni skrev avisa The Guardian med Edward Snowden som kilde at GCHQ hadde levert store mengder personopplysninger til den amerikanske etterretningstjenesten NSA.

GCHQ har avlyttet fiberoptiske kabler med internasjonal telefon- og internettrafikk, og NSA og GCHQ har samarbeidet og utvekslet informasjon i flere tiår.

Tyske militære visste
I Tyskland skriver avisa Bild at tyske militære i årevis har kjent til PRISM-programmet. Det har Bild funnet ut gjennom et NATO-dokument fra Afghanistan-oppdraget.

I et brev fra ISAFs hovedkvarter i Afghanistan til regionale militærkommandoer i september 2011 nevnes helt spesifikt NSAs program for overvåking av telefonsamtaler og e-post.

NSAs direktør hadde instruert den amerikanske militærkommandoen til å samordne overvåkingsoperasjoner i Afghanistan.

Bild meldte tidligere denne uka også at den tyske utenlandsetterretningen BND har bedt om PRISM-data i forbindelse med letingen etter bortførte tyskere i utlandet.

Press på Merkel
Meldingene legger press på statsminister Angela Merkel foran valget i september fordi hun har sagt at hun ikke ante noe om det amerikanske programmet før hun leste om dem i mediene.

Mange tyskere, som har bitter erfaring fra den omfattende overvåkingen til østtyske Stasi, er sinte over at deres e-post, telefonsamtaler, nettsøk og andre data er fisket opp og lagret i forbindelse med NSA-programmet.

Merkel har gjort det klart overfor USA at den kalde krigen er over, men hun har også flere ganger forsvart de hemmelige tjenestenes rolle for å forsvare borgerne og hindre terrorangrep. (©NTB)

Det britiske organet for elektronisk overvåkning, GHCQ, brukte sin tilgang til Prism-materiale for å få tak i privat kommunikasjon. En britisk parlamentskomite konkluderer med at dette ikke var en ulovlig omgåelse av landets personvernlovgivning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.