Amerikanske Lucent Technologies Inc og franske Alcatel skal ifølge Reuters ha kommet svært langt i de mye omtalte fusjonssamtalene. Trolig blir en endelig avtale presentert allerede i dag, skriver nyhetsbyrået som erfarer at selskapenes respektive styrer skal ha holdt møte om multimilliardavtalen sist helg.
Begge selskap nekter imidlertid å kommentere det de beskriver som rene rykter.
Det var i forrige uke det ble kjent at Alcatel vurderer å kjøpe Lucent, som den siste tiden har slitt med store underskudd. Bare i første halvdel av inneværende fiskalår tapte Lucent 4,7 milliarder dollar - godt over 40 milliarder kroner. Etter at oppkjøpsplanene ble kjent har Alcatel-aksjen rast 11 prosent og tapt 4 milliarder euro av sin markedsverdi, mens Lucent-aksjen har holdt seg stabil. Alcatels markedsverdi var fredag priset til 41,5 milliarder euro.
Alcatels antatte bud ventes ikke å ville inneholde noen form for overkurs, noe som neppe vil fenge Lucent-aksjonærene som det siste året har sett aksjekursen stupe med hele 85 prosent siden toppnoteringen på omlag 67 dollar i fjor sommer.
- Vi vil bli ekstremt skuffet dersom Lucent kaster inn håndkledet på dette nivået, sier president Richard Steinberg i Steinberg Global Asset Management til Reuters. Selskapet eier 126.500 aksjer i Lucent.
Det spørs likevel ikke om en avtale med Alcatel er det beste alternativet for kriserammede Lucent, som utvilsomt står foran et avgjørende veivalg. Selskapet kan velge mellom å fortsette på egen hånd, men må da stole på at selskapet har sterke nok finansielle muskler til å ta de dramatiske kostnadsreduksjonene som er påkrevet. Analytikere har antydet at så mange som 20.000 ansatte må gå, samtidig som en rekke produkter må kuttes. Slik sett kan Alcatel-alternativet, som påstås å skulle bli en "fusjon mellom likeverdige partnere", være en forlokkende utvei.
Dersom Alcatel legger inn et bud, og Lucent-aksjonærene aksepterer, må franskmennene uansett lose en eventuell fusjonsavtale gjennom hos de amerikanske tilsynsmyndigheter, skriver Wall Street Journal. Spørsmålet er om et fusjonert Alcatel/Lucent får for stor markedsmakt, samtidig som at amerikanske myndigheter ventes å anføre at forskningen fortsatt må pågå ved Lucents Bell Labs av nasjonale sikkerhetshensyn.