JUSS OG SAMFUNN

Lunder: – Korrupsjonsmistankene en katastrofe for meg

– Jeg har ikke noe å skjule, og ønsker full belysning av saken, sier den tidligere Vimpelcom-sjefen.

NTB
27. mai 2016 - 12:06

Oslo (NTB): Den korrupsjonssiktede tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder sier at korrupsjonssiktelsen har vært en personlig katastrofe for ham.

– Jeg har ikke noe å skjule, og jeg ønsker full belysning av saken. Alle beskyldninger mot meg om korrupsjon er helt grunnløse, innledet Lunder da han stilte til høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om Telenorsaken fredag.

Brev til Økokrim

I sitt følelsesladde innlegg fortalte Lunder at han torsdag sendte et brev til Økokrim på 66 sider som beviser hans uskyld.

– Det dokumenterer og beviser i detalj at det ikke er skjellig grunn til mistanke mot meg. Arrestasjonen og mistankene har vært en katastrofe for meg. Jeg har i dag ingen jobb eller verv, og dette er på grunn av de grunnløse påstandene fra Økokrim, sa Lunder.

– Jeg opplever det som helt absurd at jeg er siktet for medvirkning til korrupsjon, sa han.

Lunder ble selv kontaktet av den ansatte som var utlånt fra Telenor, og som i 2011 varslet om bekymringer knyttet til Vimpelcoms kjøp av 4G-lisenser i Usbekistan.

– Da dro jeg i bremsen, sa Lunder til kontrollkomiteen.

Etter å ha gått flere runder i saken og blant annet fått en analyse.

– Sofistikert svindel

– Realitetene i denne saken er at korrupsjonen i Vimpelcom var en systematisk og sofistikert svindel som ble utført av utro tjenere, poengterte han og viste til at sakskomplekset ble gransket både internt og eksternt en rekke ganger, men at svindelen ikke ble avdekket før amerikanske korrupsjonsgranskere hadde brukt to år på saken.

Lunder mener også at Telenor og selskapets ansatte har fått urimelig hard medfart i saken.

– Det er dokumentert at ingen har gjort noe kriminelt, sier han.

Han fortalte også at kommunikasjonsrådgivere har rådet ham til å ikke stille i den åpne høringen.

Telenor-granskerne har ikke fått se alt

Oslo (NTB): Telenor-granskerne i Deloitte konkluderte med at ingen i Telenor har ønsket å skjule mistanke om korrupsjon i Vimpelcom, men uten at de har kunnet undersøke forholdene i Vimpelcom-styret.

Heller ikke vurderinger og handlinger til de Telenor-oppnevnte styrerepresentantene i Vimpelcom-styret har granskerne hatt tilgang til å undersøke, fikk Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vite under høringen om Telenor-saken fredag.

– Hvordan er det mulig å vurdere hvordan eierskapet er blitt håndtert, når det ikke har vært en del av mandatet å vurdere hvordan de Telenor-oppnevnte styremedlemmene i Vimpelcom har utført sitt verv i det selskapet, ville Hans Fredrik Grøvan (KrF) vite.

– Taushetspliktens grenser gjør at vi ikke har hatt innsikt i hva som har skjedd i Vimpelcom. Men vi opplever at vi har fått den informasjonen vi trenger, sa Deloitte-advokat Anne Helsingeng.

Partner Ingebret G. Hisdal tilføyde at det ikke ville vært mulig å vurdere Telenor-oppnevnte representanter i Vimpelcom-styret, uten å vurdere Vimpelcom-styret som kollegium, og dessuten en vurdering av hvordan ledelsen i Vimpelcom forholdt seg til styret i Vimpelcom.

– En slik gjennomgang kan ikke Telenor be om. Det er opp til styret i Vimpelcom å beslutte, sa han.

Kolberg: Telenor kunne ha informert tidligere

Oslo (NTB): Telenors påstander om at taushetsplikt gjorde at de ikke kunne viderebringe opplysninger de fikk fra styret i Vimpelcom, er ikke riktige, mener leder av kontrollkomiteen Martin Kolberg (Ap).

Det kom fram i den første delen av den mye omtalte Vimpelcom-høringen fredag.

– Det høringen så langt har vist, er at det er full klarhet i at det ikke er noe formelt til hinder for å informere eier på en ordentlig måte. Det kom helt tydelig fram, sier Kolberg til NTB. Han advarer mot å drukne i juridiske spissfindigheter.

– Vi må ikke miste av syne hva denne saken egentlig handler om, nemlig en av de største korrupsjonssakene i europeisk historie. Samtidig har Stortinget vedtatt nulltoleranse for korrupsjon. Det er bakgrunnen for hele saken. Det blir masse juridisk snakk, men la oss holde oss til det som er viktig.

– Vi må få klarhet i hvorfor Telenor ikke snakket sant i forrige omgang. Det er en veldig alvorlig hendelse i norsk politisk liv at et statlig selskap forleder en statsråd til å gå til Stortinget med uriktige opplysninger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra