Lyden til 3D-printere kan være svært avslørende

Advarer om risiko for industrispionasje ved prototyping.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. mars 2016 - 10:16

3D-printere er glimrende til å lage modeller og prototyper av helt nye produkter, før de settes i masseproduksjon. Men nå advarer forskere ved University of California, Irvine (UCI), om at det kan være temmelig enkelt å avlytte 3D-printere, slik at prototypene kan kopieres av konkurrenter.

En helt ordinær enhet som en smartmobil skal være tilstrekkelig for å utføre denne avlyttingen, og det er nok at det befinner seg i nærheten av 3D-printeren.

Akustiske signaler

Det er nemlig ikke datasignalene til printeren som forskerne har lykkes med å avlytte, men lydene som printeren lager når den er i bruk. De akustiske signalene som fanges opp kan nemlig med temmelig stor nøyaktighet fortelle om bevegelsene til printerens dyser.

– I mange produksjonsanlegg kan det være at folk som jobber på skiftbasis ikke får kontrollert sine smartmobiler. Dersom prosess- og produktinformasjon blir stjålet under protype-fasene, kan det medføre store økonomiske tap for bedrifter. Det er ingen måte å beskytte disse systemene mot slike angrep i dag, men muligens vil det bli det i framtiden, sier Mohammad Al Faruque, i en pressemelding.

Han er direktør ved UCIs Advanced Integrated Cyber-Physical Systems Lab.

Gruppen som Al Faruque leder, greide å oppnå nesten 90 prosent nøyaktighet ved å benytte en lydkopieringsprosess for å duplisere et nøkkelformet objekt i laboratoriet.

Tilfeldig oppdagelse

– I utgangspunktet snublet gruppen min over denne oppdagelsen i fjor sommer da vi jobbet med å forstå forholdet mellom informasjon og energistrømmer. Ifølge de fundamentale fysikklovene, blir ikke energi oppbrukt, men konverteres fra en form til en annen – elektromagnetisk til kinetisk, for eksempel. Noen energiformer blir omdannet på meningsfylte og nyttige måter. Andre blir utslipp som utilsiktet kan avsløre hemmelig informasjon, sier Al Faruque.

I utgangspunktet var ikke forskningsgruppen opptatt av sikkerhetsaspektene ved dette, men kom etter hvert inn på dette sporet da de oppdaget av energiutslippene som produseres av 3D-printere, er akustiske signaler som inneholder mye informasjon.

Disse oppdagelsene har ifølge Al Faruque vakt interesse både ved andre avdelinger av universitetet og hos amerikanske myndigheter.

Han mener at det er nødvendig at det tenkes ut løsninger som kan forstyrre de akustiske signalene, for eksempel enheter som genererer hvit støy. Dessuten må bedrifter sørge for at personer som har på seg smartmobiler, hindres i å komme i nærheten av prototyping-områder når det sensitive objekter er i ferd med å bli skapt.

Resultatene av forskningen skal presenteres under International Conference on Cyber-Physical Systems som arrangeres i Wien i april.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra