TELEKOM

- Må bli like stort som P1 først

Forutsetning for FM-slukking, sier kulturministeren.

Kulturminister Anniken Huitfeldt under pressekonferansen fredag. Hun stiller klare krav om hva som skal til før FM-slukking blir mulig. Disse skal oppfylles i løpet av seks år.
Kulturminister Anniken Huitfeldt under pressekonferansen fredag. Hun stiller klare krav om hva som skal til før FM-slukking blir mulig. Disse skal oppfylles i løpet av seks år. Bilde: Per Ervland
4. feb. 2011 - 15:00

Fredag ettermiddag la kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) fram Stortingsmelding nr. 8 om digitalisering av radiomediet.

I denne det ligger klare forutsetninger inne for at en slukking av FM skal kunne skje i 2017, slik intensjonen fra regjeringens side er.

Den viktigste er at DAB-dekningen må bli like god som for P1s FM-dekning i dag. Det vil si at 99,8 prosent av befolkningen har tilgang til DAB-signaler. I dag er DAB-dekningen på 80 prosent. Men dette tallet gjelder befolkningen, ikke geografien. Det er med andre ord langt igjen til en dekning i den størrelsesorden kulturminister Anniken Huitfeldt forutsetter.

En annen forutsetning som kulturministeren stiller er at minst halvparten må lytte til en ikke nærmere spesifisert radioplattform daglig. Skjer ikke dette, blir det heller ingen stenging av FM i 2017.

Det ligger også en rekke andre vilkår inne i meldingen. Som at lyd- og mottakskvaliteten må være tilfredsstillende, også innendørs. Og at det må finnes gode løsninger for bil, noe det i dag etter manges oppfatning ikke gjør i dag.

Når Norge nå velger DAB, skjer det i et Europa der den digitale radiosituasjonen på ingen måte er avklart. Både DAB+, nettradio, radio i tilknytning til ulike digital-TV-plattformer og digitalisering av FM-nettet er teknologier som vurderes i ulike land. Bare Storbritannia og Danmark har entydig landet på DAB som hovedplattofrm for digital, luftbåren kringkasting. Sverige har lagt DAB på is, og Finland har skrinlagt planene helt. I Frankrike og Tyskland har interessen vært beskjeden, og i mange tilfelle har DAB blitt møtt med skepsis og til og med aktiv motstand.

Dette bekymrer imidlertid ikke kulturministeren.

- Mange land er nå godt i gang med utbyggingen. Blant annet kommer nå Tyskland for fullt. Det mer ikke et spørsmål om digitaliseringen av radio kommer i Europa, men når.

Huitfeldt sier at den videre utviklingen skal være bransjestyrt, og at departementet ikke skal legge seg opp i hvilke teknologier og plattformer som velges.

Hun tror - som mange i bransjen - at DAB+ kommer til å bli utbygd i forlengelse av DAB-satsingen. Det vil imidlertid bety at dagens DAB-radioer vil bli like ubrukelige som FM-radioene blir.

- Også her vil det bli løsninger i form av adaptere og tilleggsprodukter. Dessuten er det bare et spørsmål om programvare. Enkelte DAB-radioer vil kunne oppgraderes med ny firmware, sier hun.

De som måtte savne sus og spraking kan fortsatt høre FM også etter 2017. For i likhet med Storbritannia har den norske regjeringen landet på at private lokalradiostasjoner fortsatt skal få benytte det FM-båndet på ubestemt tid.

Og skulle ikke forutsetningene bli oppfylt innen 2017, åpner kulturministeren for ytterligere to års nådetid. Men da er det definitivt slutt for riksdekkende analog radio i Norge.

IKT Norge er godt fornøyd med stortingsmeldingen, og mener at regjeringen nå i praksis har valgt DAB+ som framtidsstandard.

- At Stortingsmeldingen tvinger aktørene over på DAB+ er meget gledelig, siden den nye standarden er vesentlig bedre enn den gamle og utdaterte DAB-standarden, heter det i en pressemelding fra organisasjonen.

IKT Norge er imidlertid skeptiske til en fastsatt slukkedato. De mener at dette først og fremst tjener elektronikk- og radiobransjen, ikke forbrukerne.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.