I forrige uke gikk Reportere uten grenser ut og anklaget Yahoo for å ha bidratt til nok en fengsling av en kinesisk opposisjonell. Informasjon gitt av Yahoo skal ha ført kinesiske myndigheter på sporet av Li Zhi som i 2003 ble dømt til åtte års fengsel etter å ha publisert kritiske ytringer på Internett.
I september i fjor ble det kjent at den kritiske webjournalisten Shi Tao var blitt sporet opp, stilt for retten og dømt til ti års fengsel for å ha «avslørt statshemmeligheter for utlandet», på grunnlag av informasjon overgitt av Yahoo.
De siste ukene har man også blitt oppmerksom på at Yahoo ikke er alene om å ha gitt etter for kinesiske krav om Internett-sensur. Det samme gjelder Microsoft og Google. Dessuten har Cisco blitt kritisert for å ha bidratt med teknologi som gjør det mulig for kinesiske myndighetene å bygge opp en nasjonal brannmur mot det globale Internett.
Les også:
- [28.08.2007] Menneskerettssak pinlig for Yahoo
- [21.03.2007] Kapitalforvaltere ut mot nettsensur
- [04.07.2006] Kina strammer inn mot bloggere
- [12.05.2006] Baidupedia er Kinas svar på Wikipedia
- [24.02.2006] Kina-lov mot spam
- [01.02.2006] Microsoft justerer blog-sensuren
- [06.01.2006] Microsoft slettet Kina-kritisk blog
- [26.09.2005] Strammere nettsensur i Kina
- [07.09.2005] Yahoo hjalp Kina fengsle journalist
Onsdag skal representanter for Yahoo, Google, Microsoft og Cisco møte for menneskrettighetskomiteen i representantenes hus og forklare seg.
Yahoo har varslet at de i forkant av møte vil kunngjøre et forslag om retningslinjer for selskaper som opererer i land med aktiv sensur av ytringsfriheten, og en appell til myndighetene om at de også må kunne tilby veiledning og støtte.
Til amerikanske aviser som har plukket opp nyheten, sier Yahoos juridiske direktør Michael Callahan at deres føyelighet overfor de kinesiske myndighetene har fått «alvorlige og beklemmende følger». Han forsvarer seg med at de fulgte kinesisk lov, og at myndighetene ikke fortalte hva de skulle bruke informasjonen til.
I Yahoos foreløpig utkast til retningslinjer heter det at man må holde seg til den nasjonale lovgivningen, samtidig som man skal gjøre det så klart som for brukeren når sensuren slår til, for eksempel i forbindelse med søkeresultater. Microsoft og Google har allerede satt dette i verk.
Callahan understreker at problemstillingen må tas opp på regjeringsnivå, og at USAs myndigheter ikke bør overlate til enkeltselskaper eller bransjer å løse flokene på egen hånd.