Når 32 år gamle Yoani Sanchez skal oppdatere sin blogg om dagliglivet på Cuba, kler hun seg som vestlig turist. Deretter skrider hun målbevisst inn på et hotell i Havanna, der hun hilser betjeningen på tysk.
Vanlige cubanere har nemlig ikke lov til å blogge eller bruke internett på andre måter. Men Yoani og en håndfull andre uavhengige bloggere har greid å skape et lite pustehull i lokket landets myndigheter forsøker å legge over spredningen av informasjon.
En blogg er en nettside som oppdateres løpende og der én eller flere personer skriver om sine meninger og opplevelser. Bloggene er blitt en stadig viktigere del av et brukerstyrt internett, og fenomenet regnes som et av de viktigste utviklingstrekkene på nettet.
Mange av den yngre generasjonen cubanere er svært oppmerksomme på denne utviklingen. Yoani Sanchez' blogging er ett eksempel på hvordan de yngre utnytter fenomener som ser ut til å ha gått de aldrende makthaverne i Havanna hus forbi.
- Vi utnytter et uregulert område, folkene der ute har ingen muligheter til å styre det som skjer på nettet, sier Yoani. Men hun legger ikke skjul på at hun og andre bloggere møter mange og store utfordringer.
Når hun har kommet seg inn på hotellet i Havanna, må hun la fingrene løpe så raskt over tastaturet som hun overhodet kan. Ikke fordi hun er redd for å bli tatt, men fordi det er svært dyrt å bruke nettet på Cuba, og Yoani er ikke rik.
En time på nettet koster en sum tilsvarende godt og vel 30 norske kroner. I Norge er det ikke mer enn man gir for en kaffekopp, men på Cuba tilsvarer det omtrent en månedslønn, og da blir det ikke mange timene man kan unne seg i løpet av året.
Uavhengige bloggere som Yoani Sanchez må dessuten bygge opp nettsidene sine på servere utenfor Cubas grenser. De har også flere lesere utenfor enn inne i hjemlandet, der bare rundt 200.000 mennesker - under 2 prosent av befolkningen - har tilgang til internett.
Forholdene er enklere for de mest trofaste tilhengerne av president Fidel Castro og hans regime. Journalister i de statsstyrte mediene kan åpne egen e-post-konto og lage blogger, men de fleste av disse skribentene avstår fra negative kommentarer om forholdene på Cuba. (©NTB)