OK, det er kanskje å dra det litt langt å si at Mac-brukere er snillere enn alle andre. Men det er i alle fall sikkert at det utvikles nesten mistenkelig lite ondsinnet kode for Apples operativsystem. Og mange av de virusene som finnes, er ikke laget for å smadre harddisker eller massesende seg selv til hele verden - de bare kopierer seg selv og viser kanskje en beskjed eller lager en lyd, og så kan de få maskinen din til å krasje, kanskje.
- Det er fremdeles veldig overvekt av MS-Windows basert malware. Imidlertid, selv om Linux og Unix får liten oppmerksomhet, er det faktisk
endel ormer ute og går der også, forteller virusanalytiker Snorre Fagerland.
Sikkerhetstrøbbel - ikke bare for de dumme
FBI innrømmer avlytting med virus
Virus koster 110 milliarder i året
Advarer mot ny orm
Re: Fjern Badtrans.B-ormen
De mest utbredte er Ramen, Adore, og Lion, som alle bruker forskjellige sikkerhetshull til å bryte seg inn på en Linux-boks, for så å lete opp andre Linux-maskiner. Ondsinnet programvare på disse platformene har tradisjonelt vært knyttet til hackverktøy og ormer, og i mindre grad tradisjonelle virus.
Grunnen til dette, forteller Fagerland, er til en viss grad å finne i arkitekturen til disse operativsystemene - Linux er mer heterogen, kode kompilert på en maskin kan ikke umiddelbart bæres over på en annen Linux og virke. Imidlertid finnes det ekte Linux filvirus - rundt omkring 20-30 stykker skulle jeg tro. Disse sprer seg (foreløpig) dårlig og bør ikke være noen "in the wild" trussel, sier han.
- En orm vi faktisk ser endel av - kanskje fordi den er så plagsom - er Solaris-ormen SunOS/BoxPoison, eller Sadmind som den også kalles (Norman kaller den ikke Sadmind ettersom Sadmind er et kommersielt produkt). Denne ormen ser vi i noen grad fordi den hacker NT-IIS servere og erstatter noen websider.
Men Mac-brukerne blir stort sett spart for trøbbel.
- Når det gjelder Mac, så er den nesten forbausende stille. Vi har selvfølgelig makrovirusproblemet der også, fordi MS har portet Office-produktene til MacOS, så en kan ikke si at Mac er upåvirket. Overgangen til OS X har hittil ikke gitt noen endring i dette bildet, forteller Fagerland.
En ivrig Mac-bruker, som blant annet har dekket MacWorld for digi.no ved en rekke anledninger, har en annen teori:
- Vi Mac-brukere er ikke heldige. I vår kultur finnes det færre folk som liker å ødelegge for andre. Tross alt måtte vi gå mot strømmen og den jevne hop for å skaffe oss vår utvalgte maskin. Det er med andre ord et bevisst valg gjort av bevisste brukere, hevder Arild Eugen Johansen, arkitekt, designer og Mac-entusiast.