SIKKERHET

Macron frykter avlytting og bytter telefon

Frankrikes president Emmanuel Macron bytter ut telefonen som kan ha vært infisert av et spionprogram, utviklet av israelske NSO Group.

President Emmanuel Macron har skiftet telefon og telefonnummer etter opplysninger om at han skal ha blitt overvåket ved hjelp av et israelsk-utviklet spionprogram.
President Emmanuel Macron har skiftet telefon og telefonnummer etter opplysninger om at han skal ha blitt overvåket ved hjelp av et israelsk-utviklet spionprogram. Foto: John Thys, AP / NTB
23. juli 2021 - 12:22 | Endret 23. juli 2021 - 12:26

Ifølge flere medier er Macron blant minst 14 statsoverhoder og statsledere som kan ha blitt overvåket ved hjelp av spionprogrammet.

En talsmann for NSO Group nektet torsdag for at Macron var å finne på lista over telefoner der Pegasus-programvaren mistenkes for å være plantet.

– Vi kan med sikkerhet si at Frankrikes president ikke var et mål, sa Chaim Gelfand til TV-stasjonen i24 News.

Tar ingen sjanser

Macron tar likevel ingen sjanser og innkalte torsdag det franske sikkerhetsrådet til hastemøte for å diskutere det israelsk-utviklede spionverktøyet.

Under møtet beordret Macron «styrking av alle sikkerhetsprotokoller», og etter møtet ble det opplyst at han selv hadde skiftet både telefon og telefonnummer.

Fjernstyrer

Nvidia og toppsjef Jensen Huang ser ut til å klage seg ganske bra, også selv om kinesere har vist at man kan lage mer effektive språkmodeller.
Les også

Nvidia er stadig kongen på haugen

Pegasus-programmet gjør det mulig å fjernstyre både kamera og mikrofon på telefoner, uten at eieren merker det.

Gravejournalister i en rekke land har samarbeidet om å avdekke omfanget av overvåkingen og har konstatert at rundt 50.000 telefoner verden over kan være infisert av spionprogrammet.

NSO Group benekter ikke at verktøyet er solgt til en rekke land, men sier at det utelukkende er tenkt brukt for å bekjempe kriminalitet og terrorisme.

Programmet er imidlertid også funnet på telefoner til journalister, opposisjonelle og menneskerettsforkjempere, blant dem ansatte i Amnesty International.

Israelsk etterretning

NSO Group ble ifølge Forbes grunnlagt av tre menn med bakgrunn fra israelsk etterretningstjeneste i 2010, har hovedkvarter i Herzliya rett nord for Tel Aviv og rundt 500 ansatte.

Ifølge BBC var det trolig det israelske forsvarets Enhet 8200, som driver storstilt innhenting av signaletterretning, som finansierte oppstarten av selskapet.

Selskapet har vært i medienes søkelys en rekke ganger de siste årene, blant annet etter at New York Times i 2017 avslørte hvordan det hadde bistått mexicanske myndigheter med å overvåke telefonene til noen av landets fremste journalister, menneskerettighetsadvokater, korrupsjonsbekjempere og regjeringskritikere.

Hver uke kommer det flere hundre oppringinger til nødnumrene fra telefoner uten simkort. Heiki Nesvik i Telia advarer folk mot å la barn leke med utrangerte telefoner.
Les også

Ringte nødnummer over tusen ganger på en uke

Saksøkt

To år senere ble NSO Group saksøkt av Facebook , som anklaget selskapet for å ha hacket seg inn i meldingstjenesten WhatsApp.

Ifølge søksmålet forsøkte det israelske selskapet å skaffe seg tilgang til meldinger sendt av journalister, diplomater, menneskerettsaktivister, offentlige tjenestemenn og andre.

I desember i fjor sluttet også Microsoft og Google seg til søksmålet, som ennå ikke er ferdigbehandlet.

Påfallende

Den israelske avisa Haaretz avdekket nylig at det har vært et påfallende samsvar mellom hvilke land Israels tidligere statsminister Benjamin Netanyahu søkte kontakt med, og land som har fått tilgang til spionprogrammet fra NSO Group.

Avisa trekker fram land som Aserbajdsjan, De forente arabiske emirater, Rwanda, Marokko, Mexico, Ungarn, India og Saudi-Arabia og konkluderer med at israelske myndigheter åpenbart har hatt kjennskap til hva NSO Group solgte og hvem som fikk tilgang til Pegasus.

Israelsk gransking

NSO Group har avvist at de noen gang har hatt noen «liste over potensielle, tidligere eller eksisterende mål» og har kalt den siste avsløringen full av feilaktige antakelser.

Israels forsvar har opprettet en granskingskommisjon som skal gjennomgå anklagene mot NSO Group og undersøke påstandene om at programvare utviklet av selskapet, er misbrukt.

– Når de har fullført gjennomgangen, vil vi kreve å få se resultatet for å vurdere om noe skal gjøres, sier lederen av forsvars- og utenrikskomiteen i Knesset, tidligere nestleder i etterretningsorganisasjonen Mossad, Ram Ben Barak.

KI-systemer trenes på data som speiler samfunnet, men hvis dataene er skjeve – for eksempel med for lite representasjon av kvinner eller minoriteter – kan algoritmene forsterke eksisterende fordommer.
Les også

Tek-kjemper skroter mangfoldstiltak – får konsekvenser for hele verden

Krever kontroll

FNs menneskerettighetssjef Michelle Bachelet reagerer sterkt på avsløringene om NSO Groups virksomhet og krever bedre reguleringer.

– Bruken av overvåkingsteknologi har blitt knyttet til pågripelser, skremming og til og med drap på journalister og menneskerettighetsforsvarere, konstaterte hun denne uka.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen tar et forbehold om at opplysningene om overvåking stemmer.

– Dette må jo verifiseres, men hvis det er tilfellet, er det fullstendig uakseptabelt, sier hun.

(©NTB)

Google er i gang med å bygge et nytt storskala datasenter på Gromstøl i Skien. Her fra da norgessjef, Tine Austvoll Jensen, lanserte planene sammen med digitaliseringsminister Karianne Tung i februar i fjor.
Les også

Norske datasentre har reservert 2250 megawatt med strøm

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.