Det norske programvarehuset Mamut tar nå sine første skritt ut i Microsofts nettskyløsning Azure.
Azure beskrives av Microsoft som «Windows i nettskyen». Her skal kundene leie plass til å utvikle, drifte og skalere programvare og tjenester, levert over internett.
Microsoft har selv sagt at dette er deres viktigste satsingsområde. Løsningen er flunkende ny. Så sent som i februar åpnet den for kommersiell bruk. Mamut er svært tidlig ute.
- Mamut er en av de første i verden som tar i bruk Azure, sier teknologidirektør Petter Merok i Microsoft Norge til digi.no.
Den første løsningen de flytter ut i nettskyen er sikkerhetskopiverktøyet Mamut Online Backup, en del av økonomisystemet Mamut One.
Samtidig ligger det i kortene at mer skal over på Microsofts infrastruktur senere. Mamut har en strategi om å erstatte deler av egen serverpark.
Parallelt med Azure-satsingen har de valgt å fase ut VMware. Ved å standardisere på Windows 2008 Server og virtualiseringsteknologien Hyper-V regner de med å spare stort. En tredjedel av deres fysiske maskinpark blir overflødig.
- Dette gjør at vi kan redusere driftskostnadene knyttet til IT-infrastruktur med 35 prosent, sier kommunikasjonsdirektør Knut Ekern i Mamut til digi.no.
I tillegg forventer de fordeler som raskere implementering av løsninger og større fleksibilitet. Dette skal også komme kundene til gode, sier de.
- Målet er at kundene i minst mulig grad skal merke noe til overgangen. Men kundene skal også nyte godt av lavere priser fremover, forsikrer Ekern.
Microsoft forteller at det allerede er en del norske kunder som er i ferd med å ta Azure i bruk. Ifølge Petter Merok dreier det seg om rundt hundre selskaper og ytterligere hundre utviklere.
- Det brer seg fra enkeltutviklere til de fleste store programvarehusene. Noen er også helt nystartede selskaper. Mamut er vår største Azure-kunde i Norge så langt, sier han.
Microsoft er slett ikke alene om å satse på nettskyen. Amazon er pioneren og har vært på banen i mange år. I tillegg har vi giganter som Google og IBM. Og mange andre.
- Per i dag er det Amazon som har lengst fartstid, men de er likevel en konkurrent på et annet nivå. Amazon leier ut servere, inkludert Windows-servere, mens Azure er mer en applikasjonsplattform enn servervirtualisering, sier Merok.
- Azure støtter alle
Han er også rask med å legge til at utviklere kan benytte seg av så godt som alle programmeringsspråk på Azure-plattformen.
- Godt over halvparten av utviklerne i verden kan .Net og for dem er overgangen enkel. Vi har også gjort det lett for andre, men støtte for PHP, Java, Ruby. De facto kan alle utviklere i dag bruke Azure til å lage applikasjoner i nettskyen, sier teknologidirektøren.
Les også:
- [16.11.2010] Mer nettsky i Mamut One
- [29.04.2010] Redusert Mamut tror på bedre tider
- [20.04.2010] Norsk norm for backuptjenester til bedrift
- [05.03.2010] Ballmer: - Vår fremtid er i nettskyen
- [17.11.2009] Åpner Azure for alle utviklere
- [02.10.2009] Her er Microsofts nye super-anlegg
- [15.07.2009] Microsoft priser sine tjenester i nettskyen
- [30.04.2009] Azure allerede verdt milliarder for Microsoft
- [10.10.2008] Microsofts nye OS er «Windows Container»