FORBRUKERTEKNOLOGI

Mange billige alternativer til stue-PC

Stua er det store nye markedet. En stue-PC er drømmen, men det finnes mange billigere alternativer. Her er mulighetene:

2. juni 2006 - 14:02

Stua er blitt IT-bransjens store nye marked etterhvert som stadig mer underholdning blir digitalisert. Store deler av bransjen forsøker derfor å lansere "boksen" som skal bli underholdingssentralen vår, men løsningene spriker i alle retninger og er ofte ganske dyre.

Her du bred lommebok kan du kjøpe deg en stue-PC eller et Sonos-anlegg, men det finnes mye billigere alternativer. digi.no lister her opp en del av alternativene til hvordan man får spilt av digitalisert film og musikk på stua.

Alternativene varierer i pris og preges av at de ikke kan sammenlignes - for mange av produktene er fremdeles i støpeskjeen og ingen er perfekte, nesten uansett hva du er villig til å betale. Det er derfor litt ekstra viktig at produktene ikke koster all verden. Her er en liste over en rekke mediaprodukter som ikke har femsifferede prislapper, men som likevel gir lyd og video på stua - eller kjøkkenet.

Trådløse media-spillere:

Det finnes et stort utvalg av såkalte trådløse media-adaptere som selv ikke har lagret innhold, men henter musikken og videoen fra din PC over trådløst nett. Enhetene kobles til TV og bruker denne for å vise deg musikk-menyer og spille av video.
Leverandører: Linksys, Pinnacle og D-Link
Ulemper: Trådløse nett kan ofte være ustabile og PCen må stå på. Jobber noen intenst på PCen, vil dette stoppe musikken.

Større media-spillere med harddisk:

Det finnes en flere typer mediaspillere som har innebygget harddisk som kan vise både video og musikk, noe som gjør dem uavhengige av PCen. Mange takler forskjellige typer formater, men støtten kan ikke utvides som på PC til å takle for eksempel Quicktime eller sære AVI-formater. Disse enhetene bruker 3,5 tommers disker, hvilket gir rom for opp til 500 GB med innhold. Til noen av enhetene kan du også knytte eksterne harddisker.
Leverandører:M-5000U fra Tvix er et spennende alternativ. Her kan du lese en test på DinSide, en søsterpublikasjon av digi.no.

Også produktene til Freecom (bildet) som importeres Expansys av er spennende alternativer. Også
Ulemper: Varierende format-støtte og kan ikke utvides. Ikke alle enhetene har fjernkontroll.

Små mediaspillere:

Flere aktører selger svært kompakte enheter basert på 2,5 tommers harddisker. En fjernkontroll lar deg styre via TVen hva du skal se på.
Leverandører:LaCie, Sarotech og Freecom
Ulemper: Små enheter begrenser antall utganger og 2,5-tommers disker er dyrere og lagrer mye mindre. 40 og 80 GB er vanlig.

Mediaspillere som kan ta opp:

Det finnes flere større enheter som også kan ta opp video og musikk. Disse enhetene har DVD-enhet slik at de kan lese CD/DVD-er og de kan også ta opp TV-signaler. Enhetene til danske Kiss, som ble kjøpt opp av Cisco/Linksys.
Leverandører:Kiss
Ulemper: Tester på DinSide avdekker ustabilitet og mye frys.

Musikkspillere med skjerm

Denne type enheter henter musikken over trådløst nett fra PCen, men enhetene har en skjerm så du slipper å bruke TVen. Dermed kan du plassere enheten overalt i boligen og ikke bare ved siden av TVen.
Leverandører:Blant annet Squeezebox
Ulemper: Krever at PCen står på og en stabil trådløs forbindelse.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

NAS-servere:

Dette er egentlig ikke en sammenlignbar løsning, men det åpner opp muligheter, for med et trådløs nettverk-lagringsenhet som inneholder en harddisk kan du hente filer til alle trådløse enheter selv om PCen er i bruk eller ikke er på.
Leverandører:D-link og mange andre
Ulemper:Er ikke en avspiller i seg selv og kan forstyrres av ustabilt trådløst nett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.