FORBRUKERTEKNOLOGI

Mange runder gjenstår i roaming-slaget

Store EU-land vil støtte operatørenes kamp mot kommisjonens vedtak om billigere roaming.

13. juli 2006 - 10:23

EU-kommisjonen fattet i går et vedtak som den håper vil gi opptil 70 prosent kutt i prisene som brukerne må betale for mobilsamtaler over landegrensene. Fordi både EU-parlamentet og ministerrådet må gi sin tilslutning, og fordi operatørene er gitt en frist på seks måneder fra endelig vedtak til iverksettelse, vil priskuttene under ingen omstendigheter gjøres gjeldende før tidligst mot slutten av 2007.

    Les også:

Det er alt annet enn gitt at det endelige vedtaket vil være identisk med det EU-kommisjonen sluttet seg til i går.

Vedtaket var utvannet i forhold til det EU-kommissær Viviane Reding, som har ansvaret for å regulere telekombransjen, opprinnelig gikk inn for. Reding måtte blant annet gi seg på sitt krav om å fjerne tilleggsavgiften når man mottar en mobilsamtale mens man er i utlandet. Hun var også i utgangspunktet mot å gi operatørene et halvt års utsettelse på å iverksette priskuttene.

Den gjennomsnittlige roaming-avgiften – altså tilleggsavgift for mobilsamtaler over landegrensene – er i dag 1,15 euro per minutt. Dette er opptil fem ganger så mye som operatørenes faktiske kostnad for tjenesten. Avgiften øker operatørenes årsomsetning med 8,5 milliarder euro. Den står, ifølge EU-kommisjonen, for 5,7 prosent av operatørenes omsetning, og for 15,7 prosent av deres overskudd.

EU-kommisjonens vedtak innebærer begrensninger på hva operatørene kan kreve av hverandre når mobilsamtaler skal formidles over landegrensene innen EU og EØS. Dette har operatørene godtatt, og heller ikke blant medlemslandene – det vil si deres teletilsynsmyndigheter – bestrides det at denne formen for inngripen er påkrevet i dagens situasjon.

Det striden står om, er hvorvidt EU også skal pålegge begrensninger i prisen til sluttbruker.

EU har aldri før grepet inn i noen bransje med spesielle pålegg om pris til sluttbruker. EU-kommisjonens vedtak innebærer blant annet at operatørene bare kan kreve opptil 30 prosent mer fra brukeren enn det de selv må betale andre operatører for å formidle internasjonale samtaler.

I dag koster det i snitt 0,60 euro per minutt å motta en samtale mens man er i utlandet. EU-kommisjonens vedtak reduserer dette til 0,17 euro per minutt. Ringer man lokalt mens man er i utlandet begrenses tilleggsavgiften til 0,33 euro per minutt. Ringer man internasjonalt mens man er i utlandet, begrenses tillegget til 0,49 euro per minutt.

Bare en av fem samtaler som pålegges roaming-avgift, er ifølge EU av privat karakter. Resten har med forretninger og næring å gjøre. EU-kommisjonen mener overprising av roaming er spesielt skadelig for små og mellomstore bedrifter, fordi det rammer muligheten deres til å utnytte mobilteknologi fullt ut.

Ifølge teleanalytiker Damien Chew i ING Telecommunications, vil påleggene redusere operatørenes inntjening med mellom 4 og 7 prosent, skriver Wall Street Journal.

Øverst innen EU-byråkratiet er det strid om hvem som har vunnet, av tilhengere og motstandere av regulering av priser til forbrukere.

Telekommissær Reding er selv overbevist om at hun gikk av med seieren. Det bestrides av høyt plasserte kilder Financial Times siterer: De mener Reding i praksis har gått med på at forbrukerprisene bare skal reguleres dersom tiltakene på operatørnivå ikke fører fram.

Blant operatørene og tilsynsmyndighetene i store land som Frankrike, Storbritannia og Tyskland, er det ingen tvil om at EU-kommisjonen har foretatt en banebrytende – og forkastelig – regulering av priser til forbruker.

Financial Times siterer en fransk diplomat dit hen at reguleringen bør begrenses til grossistnivå, og ikke gjennomføres på detaljistnivå.

Store internasjonale operatører som Vodafone og T-Mobile (mobiloperatøren til Deutsche Telekom, med drift i sju EU-land) sier de vil øve press på både EU-parlamentet og nasjonale myndigheter for å få endret vedtaket. De kan vente støtte fra konkurrenter som Telenor.

Lederen for Vodafones avdeling i Tyskland, Friedrich Joussen, gikk hardt ut mot EU-kommissær Reding i et intervju med Reuters tirsdag, dagen før kommisjonen fattet sitt vedtak. Han sa at Reding ikke hadde rådført seg med operatørene før hun kom med sine forslag. Ifølge Joussen viser all erfaring med regulering av priser til sluttbruker at man kveler konkurransen. Han mener Redings forslag ligger «tett opp til sosialisme».

Tilsynsmyndighetene i Storbritannia og Tyskland ventes å støtte opp om kravene til disse store operatørene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.