JUSS OG SAMFUNN

Mange sjefer henter tilbake slettede data

Stadig flere bedrifter leier inn Ibas til å gå gjennom slettede data fra sine ansatte.

2. jan. 2006 - 11:36

Kongsvinger-baserte Ibas er blitt et av verdens ledende selskaper på rekonkstruksjon og sletting av data. Primært har Ibas gitt hjelp til bedrifter som har mistet data etter maskinvare-sammenbrudd eller ulykker.

Men etterhvert har dataetterforskning blitt en formalisert tjeneste hos Ibas. Dette er oppdrag der Ibas for ledelsen i et selskap gjenoppretter data som har blitt slettet med vilje av en ansatt. Ibas kan også hente tilbake backuper.

- Oppdragsmengden har nærmest doblet seg på bare to år, forteller dataetterforskningssjef Olav Nysæter i Ibas til digi.no.

Ved å ta i bruk automatiske verktøy kan Ibas både gjenopprette og så søke igjennom hundre tusenvis av filer. En av disse var altså Redningsselskapet, men de er langt fra alene. Tall digi.no får fra Ibas viser at gjenoppretting av ansattes data gjennomføres i stadig større omfang.

Nysæter forteller at Ibas i fjor etterforsket 150 saker i Norden, hvorav 70 prosent er saker i Norge.

Ibas får i oppdrag å avdekke alt fra urettmessig personalpolitikk og kontraktsbrudd til misbruk av arbeidsgivers datasystem og såkalte intellektuelle eiendom. Dette er dokumenter og e-post som lå på den enkelte ansattes PC eller private område på serveren. Når konflikter oppstår og den ansatte slutter, sletter altså stadig flere sine data.

- I de fleste tilfeller jakter kunden på eventuell misbruk av intellektuell eiendom, sier Nysæter.

Kunden kan ha mistanke om at bedriftens salgs- og markedsmateriell har kommet i besittelse hos konkurrenter fra tidligere ansatte, og vil ha dette bevist.

Ibas erfarer at tyveri av informasjon, der man tar med seg innhold fra arbeidsgiver inn i et nytt arbeidsforhold er svært utbredt.

Men Ibas avdekker også forhold der ansatte driver privat bedrift fra arbeidsgivers adresse. Ansatte kan sitte i arbeidstiden og fakturere eller gjøre helt andre ting som ikke er relevant for det den ansatte blir betalt for.

- Dette kaller vi underslag av arbeidstiden, framholder Nysæter.

Ansatte kan heve lønn som normalt, men jobber i virkeligheten med helt andre geskjefter.

Ibas har stått bak granskning av datainformasjon både i Redningsselskapene og Vinmonopolet som skapte betydelig medieomtale i fjor.

I Redningsselskapet var det granskning av de ansattes e-post og digitalt innhold, men også SIM-kortene fra mobiltelefoner ble etterforsket av Ibas som har spesialisert seg på å hente opp igjen slettet informasjon fra harddisker og mobiltelefoner.

Ibas erfarer størst vekst i Sverige. I tillegg har selskapet opprettet kontorer i Danmark, Polen, England, Frankrike, Finland og Singapore. Selskapet har vokst til 170 ansatte og omsatte i 2004 for 170 millioner kroner.

På rekonstruering som Ibas er størst på, kan selskapet motta mellom 15 til 20 oppdrag daglig. Ibas håndterer i snitt 2,5 terrabyte data hver dag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.