BEDRIFTSTEKNOLOGI

Marked i sterk vekst

Satellitt-distribuerte tjenester i Europa er i sterk vekst. Telenor hadde det derfor travelt da de høsten 1995 skulle bestemme seg for hvilken satellitt som skulle bestilles. Allerede nå lurer en Thor IIb i kulissene.

Frode Eriksen
9. jan. 1997 - 09:00
Dekningskart for Thor IIa. De vertikale tallene viser antennediameter for god mottaking. I tillegg dekker satellittens laveste grad den befolkede delen av vest-Grønland.
Dekningskart for Thor IIa. De vertikale tallene viser antennediameter for god mottaking. I tillegg dekker satellittens laveste grad den befolkede delen av vest-Grønland.

- Derfor var det også viktig for oss å velge stabile og pålitelige systemer fremfor systemer som kunne ta lenger tid, sier prosjektleder for Thor IIa, Odd Gutteberg til digi:tele.

Det foregår et aldri så lite kappløp mellom de ulike satelitt-operatørene og den som kommer først sikrer seg også kunder. Telenor har tidligere basert seg på å leie kapasitet hos andre satellittoperatører, men dette har vist seg å bli dyrere enn det å eie og drive egen satellitt. Dette er årsaken til at Telenor kjøpte Marco Polo II i 1992 (omdøpt til Thor I), men denne satellitten har likevel bare en kapasitet på 1/3-del av Thor IIa.

Det er allerede solgt inn flere kontrakter om distribusjon av TV-kanaler via Thor II a. Hvem vil ikke administrerende direktør i Telenor Satellite Services, Knut Reed, si noe om. Han er imidlertid sikker på at det er kunder nok.

- Etter hvert distribuerer de fleste TV-kanaler via satellitt. Vi vil dessuten komme til å se samme trend i TV som i hyllene til en bladforhandler. Det vil komme mange nisjekanaler som en følge av den digitale teknologien som allerede finnes, men som få kanaler har tatt i bruk fordi dette ennå ikke har slått igjennom i forbrukermarkedet. Men tilbakemeldingene er klare. Kanalene går over til digitalt når markedet er modent for det, sier Reed.

Thor IIa skal ha Norden og Baltikum som sitt primære dekningsområde. Thor II a bygges i USA av Hughes Space & Communications, og ble påbegynt 3. november 1995. Leveringstiden for satellitten er med andre ord nede i 15 måneder, noe som er kort tid for satellitter.

- Men hva hvis oppskytningen går galt hva da?

- La oss håre det ikke skjer, svarer Odd Gutteberg. - Men om vi ikke skulle få opp satellitten så var vi alternativer vi kan benytte, selv om dette innebærer leie hos andre og løsninger som ikke blir like gode som Thor.

Dette disponerer Telenor Satellite Services:

Navn på satellitt antall transpondere (kanaler)
Tele-X 1
Thor I 5
TVSAT 3
Intelsat 707 14
Thor IIa |5*
SUM 38

*satellitten skal etter planen skytes opp 22. februar

Levetid for satellittene:

Navn på satellitt Levetid t.o.m.
Tele-X Utgått, men fremdeles operativ
Thor I Minst til 2002
TVSAT Minst til 1998
Intelsat 707 Intelsat bytter til ny satellitt
Thor IIa Minst til 2009

Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.