Apple kommer i oktober med selskapets neste utgave av Mac OS X, versjonen 10.5 eller Leopard. Den nye utgaven skal introdusere mer enn 300 nye eller forbedrede funksjoner.
Under gårsdagens presentasjon ble lagt mye vekt på nyheter knyttet til å finne fram til og organisere filer, dokumenter og applikasjoner. Leopard inkluderer blant annet funksjonen Spaces, hvor brukeren kan lage inntil 16 tilpassede områder på skrivebordet for kun de programmer og filer som er nødvendig for hvert prosjekt.
Det er også mulig å samle dokumenter og applikasjoner i stabler, Stacks. Se illustrasjoner av både Space og Stack nedenfor.
Time Machine ble presentert av Apple allerede i fjor sommer. Dette er en backløsning som automatisk eller når brukeren ønsker det, tar kopi av alt på Mac-en og lagrer det til en ekstern lagringsenhet, men trolig ikke via for eksempel FTP. Brukeren kan så benytte Spotlight for å finne tilbake til tidligere utgaver av dokumenter eller filer som er blitt slettet. Brukeren kan nødvendigvis velge ut innhold det ikke er nødvendig å sikkerhetskopiere.
Programmer samlet i fire Spaces
Leopard skal være bedre tilpasset moderne prosessorfunksjonalitet, blant annet når det gjelder samkjøring av 32- og 64-bits programvare.
E-postklienten Mail har fått flere forbedringer, blant annet en innholdsdetektor som automatisk skal kunne oppdage telefonnumre, adresser og gjøremål. Disse skal deretter kunne overføres enkelt til Adressebok eller iCal. E-postprogrammet har også en To Do-funksjon som gir brukeren mulighet for å lage lister som automatisk synkroniseres med iCal.
Den nye utgaven av iChat gjør det mulig for brukeren å vise bilder, presentasjoner, video og filer i videokonferansen, mens Photo Booth-effekter gir mulighet til å påvirke konferansen i sanntid med forvrengninger og farger. Brukeren kan også sette inn et bakgrunnsbilde eller -videoopptak, slik at det ser ut som om vedkommende er et annet sted.
Ny Desktop og Dock med Stacks
Kalenderprogrammet iCal har fått et kraftigere verktøy for gruppekalender. Det er basert på den åone CalDAV-standarden.
Muligheten for å kjøre Windows på Intel-baserte Mac-er ved hjelp av Boot Camp-løsninger er også på plass.
På utviklersiden følger Xcode 3 med, i tillegg til Interface Builder som skal gjøre det enklere å integrere animasjonseffekter i applikasjoner og å feilsøke. Den inkluderer også støtte for Objective-C 2.0.
Core Animation er et programmeringsgrensesnitt (API) som skal gjøre det enklere å legge avansert grafikk og animasjoner til applikasjoner. Løsningen skal være spesielt laget for å utnytte flerkjernede prosessorer.
Det følger også med programmer som skal gjøre det enklere å lage widgets til Dashboard, samt for å optimalisere programmers ytelse.
I Norge vil Mac OS X med én brukerlisens koste 1190 kroner. En familiepakke med fem brukerlisenser vil koste 600 kroner mer.