Saken er oppdatert med kommentarer fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet.
– Jeg er svært bekymret over det som ser ut som forsøk på sabotasje på flere kabler i Østersjøen. Nå må regjeringen trykke på den store alarmknappen og sette i gang forebyggende tiltak, sier MDG-leder Arild Hermstad til NTB.
Han viser til internettkablene C-Lion1 mellom Finland og Tyskland, og BCS East-West Interlink mellom Litauen og Sverige, hvor det ble oppdaget skader søndag og natt til mandag.
Etterlyser strengere sikkerhetstiltak
Spesielt ved sårbar infrastruktur på norsk sokkel etterlyser Hermstad bedre overvåking og strengere sikkerhetstiltak.
– Uavhengig av om det er Russland eller andre aktører som eventuelt står bak sabotasjeforsøk, så må vi øke sikkerhetsnivået. Regjeringen må komme med flere forebyggende tiltak.
Det bekymrer MDG-lederen at kuttingen av fiberkabelen til Svalbard aldri ble oppklart. Han roser regjeringen for at de har stanset å gi nye tillatelser til russiske kapteiner som fører norske skip, men han ber om at de med eksisterende tillatelser sjekkes grundig.
– Vårt mål er ikke å straffe uskyldige russere. Men vi har ikke noe valg når vi får klare advarsler om at Russland er villig til å drive sabotasje samtidig som vi har grunn til å tro at de bruker regimevennlige borgere til ulovlige handlinger. Regjeringen må forsikre norske bedrifter og borgere om at alle som har tilgang til å føre norske fartøy, ikke utgjør en risiko for infrastruktur til havs.
Nasjonal sikkerhetsmyndighet: Tiltakene øker med utfordringene
Christopher McCabe, fungerende seksjonsleder for nasjonale verdier i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), skriver i en e-post til Digi at infrastruktur som sjøkabler må beskyttes, skjermes og sikres og at det må finnes en reserveløsning.
Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er Norges ekspertorgan for informasjons- og objektssikkerhet, og er det nasjonale fagmiljøet for IKT-sikkerhet.
– Sikring av undersjøiske kabler ble satt på dagsorden med sabotasjen mot gassrørledningene i Østersjøen tilbake i 2022. Senest i går sluttet Norge seg til et internasjonalt initiativ om undersjøiske kabler. Tiltakene øker i takt med utfordringene.
– Generelt handler det om å utarbeide tiltak som på den ene siden hindrer eller avskrekker aktører fra å ødelegge kabler, og den andre tiltak for å avsløre og bekrefte hendelser, og tiltak for å reagere på hendelser, skriver McCabe.
Ekspert mener det er enkelt å ødelegge internett i Norge: – Kablene er ikke vanskelige å finne