EU og USA kunngjorde i går at partene har blitt enige om en avtale for utveksling av persondata mellom kontinentene. Denne avtalen kalles for Privacy Shield og overtar for Safe Harbour-avtalen som ble erklært ugyldig i fjor høst.
– Vi er nå over risikofasen, hvor kontinentene kjemper mot hverandre. Det vi ser nå er en positiv bevegelse, sier Kjetil Thorvik Brun, fagsjef IKT i Abelia, til digi.no.
– Dette har vært så stort og viktig at det ikke har vært noen vei utenom, sier Brun. Han innrømmer dog at man foreløpig ikke vet stort om avtalens innhold.
Lite er foreløpig kjent
– Det eneste vi har fått foreløpig er en pressemelding om det overordnede innholdet, sier han, men understreker at det fortsatt er mye arbeid som gjenstår.
Enigheten om avtalen kom flere dager på overtid, men Brun mener at det har vært et betydelig press på partene for å få det til.
– Vi kan ikke se for oss en opptrapping av digitaliseringen uten dette, sier Brun og trekker fra EU-kommisjonen planer om et indre, digitalt marked som et viktig eksempel på dette, noe også norske bedrifter vil være berørt av.
– Dataflyten er vi avhengige av alle sammen. Med dataflyt over hele verden forsvinner grensene.
Ny rettsbehandling?
På spørsmål om også Privacy Shield vil kunne bli ugyldiggjort av EU-domstolen, svarer Brun at kan skje.
– Til syvende og sist er det dommerne som sjekker om loven holder. Og dommerne har et langt mindre pragmatisk syn enn det politikerne har, sier Brun.
Han mener likevel at det som skjedde med Safe Harbour rystet politikerne, slik at de har sterke incentiver for å sikre at dette ikke skjer igjen.