IT-NORGE

Mer forsinkelser for E-boks

Måtte bygge om hele plattformen i innspurten.

E-boks har tapt kampen mot klokka etter at det ble nødvendig å bygge helt ny løsning i innspurten av kontrakten om sikker digital postkasse.
E-boks har tapt kampen mot klokka etter at det ble nødvendig å bygge helt ny løsning i innspurten av kontrakten om sikker digital postkasse. Bilde: Colourbox
4. mars 2015 - 07:45

Danske E-boks måtte modernisere hele løsningen sin samtidig som det nærmet seg frist for å levere Sikker digital postkasse til Difi og det norske folk.

I fjor høst ble det meldt at ting skulle være på plass i januar, et par måneder på overtid.

Nå sier E-boks at tjenesten er klar først i løpet av våren. Samtidig driver konkurrenten, norske Digipost, iherdig markedsføring for å sikre seg flest mulig brukere.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Les også: Bruker barn til å markedsføre Digipost

Total ombygging

I november skulle Digipost og E-boks være klare med hver sin tjeneste for Sikker digital postkasse til private innbyggere i Norge.

Oppdragsgiver er Direktoratet for forvaltning og IKT, Difi, som fikk beskjed om at E-boks røk på tidsfristen.

Det viste seg at danskens løsning ikke holdt mål, hverken i forhold til de formelle kravene fra Difi eller det øvrige markedet. Derfor måtte selve kjerneteknologien bygges om for å kunne håndtere mer komplekse oppgaver.

– Vi har bygget om kjerneteknologien til å takle flere funksjoner. Det handler om krav fra flere typer av kunder, inkludert Difi. Løsningen vi hadde levde ikke opp til Difis krav. Dette handler om både brukervennlighet og tilgjengelige funksjoner, forklarer nordisk kommunikasjonsdirektør Susanne Søndahl Wolff.

I ferdig utgave skal brukerne kunne sortere og videresende innhold i postkassen og i det hele få lettere og bedre oversikt over sine dokumenter.

E-boks sikter seg inn på finansbransjen og har blant annet tegnet kontrakt med Nordea. Den nye løsningen åpner for å signere lånedokumenter digitalt.

Klart til våren

– Rent teknisk har vi bygget om til en lagdelt arkitektur, slik at E-boks kan utvikles på en mer moderne plattform. Det skal gi bedre forhold på både sikkerhet, kapasitet og fleksibilitet, sier Wolff til digi.no.

– Når kan dere starte opp med sikker digital post i Norge?

– Det gjenstår en del testing i samarbeid med Difi som oppdragsgiver. Vi har tett dialog underveis. Jeg kan ennå ikke gi noen konkret dato, men ting skal bli klart i løpet av våren, svarer Wolff.

Les også: Posten taper penger på digitaliseringen

Nordisk kommunikasjonsdirektør Susanne Søndahl Wolff i E-boks. <i>Bilde: Pressefoto</i>
Nordisk kommunikasjonsdirektør Susanne Søndahl Wolff i E-boks. Bilde: Pressefoto

Frykter ikke Digipost

Hun er ikke engstelig for å miste markedsandeler til Digipost.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Vi tror ikke at forsinkelsen vil gi de store konsekvensene, verken økonomisk eller med tanke på antall brukere. Så langt er det kun noen få statlige aktører som har begynt å sende brev digitalt til sine klienter. Først neste år blir alle etater lovpålagt å benytte tjenesten, og først da vil trafikken begynne å vokse. Og fra Danmark vet vi at det tar tid før folk tar i bruk slike løsninger. Så vi er tålmodige, sier kommunikasjonsdirektøren.

Kjedereaksjon

Strategien er blant annet å trekke til seg innbyggerne via store private aktører, spesielt bankene. Når for eksempel Nordeas kunder ser at den benytter E-boks, skal de etter planen foretrekke å gjøre det samme for å slippe å forholde seg til flere løsninger.

Den danske leverandøren har 220.000 brukere i Norge. Målet er foreløpig en halv million i løpet av året.

Der stopper åpenheten. E-boks oppgir ikke hvor mye de har investert i sin nye plattform, de norske tilpasningene eller når de regner med å tjene penger i Norge.

Les også: Danmark vant Apple med norsk vannkraft

Fem hoder i Norge

Den norske avdelingen teller fem hoder. Teknisk kompetanse får de fra 45 medarbeidere i Danmark.

– Vil det fungere kun å ha merkantilt personell i Norge?

– Det er ikke sikkert det er en permanent ordning. Hvis det viser seg å være behov for teknologer i Norge, må det innfris. På den annen side har vi ofte spesialister på oppdrag i Norge, sier Susanne Søndahl Wolff.

Les også:

HP kjøper nettverksspesialist 

Android frir til bedriftene

Staten får nettskryt 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.