Fotoreportasjer:
I 2007 publiserte vi en rekke fotoreportasjer, som ble veldig godt lest. Nedenfor finner du alle fotoreportasjene fra 2007, samt noen litt eldre.
Vi lagde også en videoreportasje om hvordan Telenor-ledelsen overvåker hele Norden gjennom et skjermbilde.
En video finner du også i vår artikkel fra Oslo Lufthavn Gardermoen, som du finner her, samt i vår artikkel fra Dagen@Ifi hvor Rolv Seehuus demonstrerte hvordan man kan lage en enkel flysimulator på 60 minutter.
Sikkerhet
Sikkerhet var et tema som opptok mange i 2007, og blant fjorårets mest leste saker var det en sikkerhetssak på begynnelsen av året, en på høsten og en på slutten.
Slik blir norske nettbanker ranet var en artikkel der digi.no fikk avdekket hva slags spionprogram som ble brukt til å rane nettbank-kundene i romjulen 2006.
Bli med på et ekte hacker-angrep, var vår store featureartikkel i romjulen. Vi ble med sikkerhetsselskapet Watchcom på en penetrasjonstest utført på vegne av en norsk finansinstitusjon, for å få et innblikk i hvordan hackere tenker når de angriper bedrifter og organisasjoner over internett.
At slike hacker-angrep er et stort og omfattende problem, ble tydelig tidligere på høsten. I september kunne vi fortelle urovekkende mange norske PC-er var infisert etter besøk av nettsteder med ondsinnet kode: Hundretusener norske PC-er er infisert
Overtid
2007 var et godt år for norske IT-selskaper. Oppdragene sto i kø, og det største problemet var å få tak i nok kvalifiserte IT-eksperter. Det betyr at det blir mer å gjøre for de som allerede er ansatt, og overtid er langt fra et ukjent problem.
Svært mange jobber mye ubetalt overtid, og digi.no kjørte en serie med artikler der vi belyste problemstillingen fra flere sider. Vi startet med en gjennomgang av reglene med advokat og leder av rettshjelperkjeden Webjuristene, Carl F. Kjeldsberg: IT-bransjens ubetalte overtid er ulovlig.
Deretter ba vi leserne fortelle om sine erfaringer: Jobber du ubetalt overtid?
Arbeidstilsynet kunne fortelle at få IT-ansatte klagde på overtidsarbeid, men at de fryktet for unge ambisiøse IT-eksperter: Unge IT-folk sliter seg ut på overtid
Det overasket ikke fagforeningene.
– For fire år siden uttalte jeg til digi.no at utbrenthet kunne forekomme. I dag må jeg bare konstatere at det har blitt et stort problem, sa Kjell Flagstad i IT-Forbundet: IT-ansatte tør ikke å klage om overtid
IKT-Norge og Abelia mente at IT-bedriftene ikke vil være tjent med å drive rovdrift på sine ansatte : Bransjen advarer mot å tyne IT-folk
Feature
Feature-artikler var noe nytt for digi.no da vi første gang prøvde oss på denne sjangeren høsten 2007.
Vi har allerede nevnt hacker-saken: Bli med på et ekte hacker-angrep som ble publisert rett før jul. Før det kjørte vi tre andre:
Vårt første forsøk var en sak om Knut Yrvin i Trolltech. Han jobber som community manager, og har ansvaret for å yte god service til de kundene som ikke vil kjøpe produktene, men heller foretrekker å bruke det frie GPL-lisensierte alternativet: - Det er det rare. Folk betaler selv om de ikke må. Vi fulgte ham gjennom en arbeidsdag for å lære mer om Trolltech, åpen kildekode og den pågående kampen om hvordan programvare skal utvikles og selges.
Vår andre feature-artikkel ble et portrettintervju med en av bransjens mest aktive talsmenn Per Morten Hoff: IKT-Norges revolvermann.
Den tredje feature-saken var en såkalt petite, en ironisk skrevet kommentarartikkel. Der tok vi til ordet for å standardisere på ett kjønn i IKT-bransjen: IKT-bransjen vår blir invadert av kvinner.
Etter tilbakemeldingene å dømme var det mange som satte kaffen i halsen da de begynte å lese denne. Heldigvis tok de fleste at det var en ironisk skrevet kommentar, men det var faktisk flere som ikke skjønte det.
Petite-kommentaren ble skrevet med utgangspunkt i debattinnlegg som vi har måtte slette fra debattforumet. Det er legitimt å ha meninger om emnet, men vi håper at vi i 2008 kan lese de gode argumentene og ikke ufin anonym skittkasting.
Gratis
digi.no har alltid hatt mye fokus gratis programvare og løsninger, noe vi vet at leserne setter pris på. I fjor var det spesielt tre artikler om dette temaet som ble mye lest:
- De beste gratis-programmene på nett
- De aller beste gratis-programmene
- Gjør livet enklere uten installering
-
Nytte
Utvalget av såkalte webbaserte operativsystemer har blitt enormt. Svært mange ville lese vår omtale av seks eksempler på slike.
Det den siste artikkelen i vår gjennomgang er faktisk snart to år gammel, men likevel blant de mest lest også i fjor. Dette gjelder omtalen av programmet TVkoo!, som gjorde det mulig å se blant annet flere norske TV-kanaler på PC-en, uavhengig av hvor i verden brukeren befant seg. Dessverre er denne muligheten blitt fjernet i ettertid, men fortsatt tilbyr programmet en rekke TV-kanaler via Internett. Den fortsatte interesse for artikkelen tyder på at mange synes Internett er en god distribusjonskanal for TV-sendinger.