BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Microsoft elsker Linux

I alle fall i selskapets nettsky.

Enkelte satte nok kaffen i halsen da Microsoft-sjef Satya Nadella viste fram denne illustrasjonen. Men ifølge Nadella er Linux-andelen i Microsoft Azure relativt høy, noe selskapet tjener penger på.
Enkelte satte nok kaffen i halsen da Microsoft-sjef Satya Nadella viste fram denne illustrasjonen. Men ifølge Nadella er Linux-andelen i Microsoft Azure relativt høy, noe selskapet tjener penger på. Bilde: Microsofts livesending
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
21. okt. 2014 - 09:26

Microsofts forhold til Linux har endret seg betydelig de siste 10-15 årene. I 2001 sammenlignet daværende Microsoft-sjef Steve Ballmer Linux med kreft i et intervju med Chicago Sun Times. I går sa hans etterfølger, Satya Nadella, at Microsoft elsker Linux.

Konteksten har en viss betydning. Nadella fortalte dette under et pressearrangement i San Francisco i går som handlet om nettskyen. Årsaken er at mange kjører Linux-instanser i Microsofts nettsky, Azure. Ifølge Nadella er 20 prosent av Azure faktisk Linux, og at støtten for Linux er førsteklasses. I går ble tilbudet utvidet med støtte for CoreOS, en Linux-distribusjon som er optimalisering for konteinere og minimale minnekrav.

Komplett

Microsoft gjennomfører for tiden en kraftig utbygging av Azure, både i kapasitet og i funksjonalitet. I løpet av neste uke vil selskapet åpne to nettskyregioner i Australia, noe som bringer antallet Azure-regioner opp i 19. Ifølge Scott Guthrie, sjef for Cloud and Enterprise hos Microsoft, er dette mer enn dobbelt så mange som det Amazon Web Services (AWS) tilbyr, og mer enn seks ganger så mange som det Google Cloud tilbyr.

Dette er ifølge selskapet selv minst dobbelt så mange som det andre tilbydere av offentlige nettskyer har. Hver region består av opptil 16 datasentre, som hver er store nok til å romme to jumbojeter. Til sammen kan en region bestå av opptil 600 000 servere.

Microsoft opplyser at Azure har vokst med 198 prosent siden i fjor. Microsoft kunngjorde i går at mer enn 40 prosent av Azure-omsetningen stammer fra oppstartsselskaper og uavhengige programvareleverandører.

I går lanserte Microsoft en ny type virtuelle maskiner i Azure. Disse kalles for G-series og er basert på Intel Xeon E5 v3-prosessorer. Ifølge Microsoft er dette de største, virtuelle maskinene som i dag tilbys i en offentlig nettsky. Den største utgaven har 32 prosessorkjerner, 448 gigabyte med RAM og 6,5 terabyte med lokal, SSD-basert lagringsplass.

Er ikke dette nok lagringsplass, kan Microsoft nå tilbyr mer SSD-basert lagringsplass gjennom Azure Premium Storage. Dette er beregnet for I/O-intensive oppgaver – mer enn 50 000 IOPS og 32 terabyte lagringsplass per virtuell maskin, med en forsinkelse på under et millisekund ved leseoperasjoner.

I en boks

Microsoft har i samarbeid med Dell utviklet det som har fått navnet Microsoft Cloud Platform System. Dette er en løsning for kunder som etterspør hybride nettskyløsninger. I praksis er det en ferdiginstallert pakke av maskin- og programvare, inkludert Microsoft System Center og Windows Server. Microsoft omtaler den som en «Azure-consistent cloud in a box». Denne skal komme i salg i begynnelsen av november.

Nytt er også Azure Marketplace, hvor kundene kan få oversikt over, kjøpe og rulle ut applikasjoner og tjenester ved hjelp av noe få museklikk.

Det ble også fortalt at Cloudera, som tilbyr tjenester og verktøy innen analyse og databehandling, vil bli Azure-sertifisert innen utgangen av året. Selskapets Cloudera Enterprise-løsning skal da raskt kunne knyttes til Microsoft Power BI.

– Økosystemet vårt er ryggraden til nettskyplattformen vår, og vår omfavnelse av åpen kildekode-teknologier er i hjertet, sa Guthrie i går.

– Ved å hjelpe til med å skape en åpen plattform, drevet av valg og fleksibilitet, gjør vi det mulig for dagens og morgendagens virksomheter og utviklere å knytte seg til hverandre og skape nye forretningsmuligheter innen «mobil-first, cloud first»-verdenen.

Et videoopptak av gårsdagens arrangement finnes her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.