DATASENTER

Microsoft har etablert eksperimentelt datasenter i Nordsjøen

Kapsler tettpakket med servere senkes til sjøs.

Prototypen døpt «Northern Isles» er nå senket 35 meter til havbunnen ved kysten av Orknøyene.
Prototypen døpt «Northern Isles» er nå senket 35 meter til havbunnen ved kysten av Orknøyene. Foto: Microsoft Research
7. juni 2018 - 12:59

Etter en vellykket utprøving utenfor kysten av California i 2015, har Microsoft nå startet andre fase i sitt pågående prosjekt med datasenter på havbunnen.

Denne gang i et kjøligere klima ved de ytterste øyene over Nordsjøen. Natick-kapslene har vokst en del siden forrige gang vi omtalte prosjektet.

Fullskala datasenter i en metallkapsel

En sylinder på størrelse med en standard 40-fots konteiner ble sist fredag senket til bunns ved Orknøyene nord for Skottland. På innsiden befinner det seg 864 datasenterservere fordelt på et dusin rack.

Modulen har totalt 27,6 petabytes med lagringsplass og serverne er blant annet utstyrt med FGPA-akselleratorer. Ifølge Microsoft har datasenteret like mye datakraft som flere tusen toppspekkede arbeidsstasjoner.

Et viktig mål med Natick-prosjektet er å lære om fordelene og utfordringene knyttet til undersjøisk drift av datasentre. Lykkes de i Nordsjøen, et havområde preget av hyppige stormer og sterke strømmer så mener Microsoft at konseptet kan fungere en rekke andre steder rundt om i verden, skriver Geekwire.

I så fall kan nettskyen en gang i fremtiden bli levert fra sjøbunnen.

5 år uten vedlikehold

Den første prototypen «Leona Philpot» var betydelig mindre enn den nye kapselen. Her fra forsøket i California tilbake i 2015. <i>Foto:  Microsoft Research</i>
Den første prototypen «Leona Philpot» var betydelig mindre enn den nye kapselen. Her fra forsøket i California tilbake i 2015. Foto:  Microsoft Research

Som i første fase er det meningen at metallkapselen skal fungere helt uten vedlikehold i fem år. Anlegget får strøm utelukkende fra fornybare energikilder inkludert en lokal vindmøllepark. På lengre sikt er det et uttalt mål å prøve ut også turbiner for bølgekraft og solenergi.

Strømforbruk er som kjent den største utgiften knyttet til datasenterdrift, ikke minst for å kjøle ned utstyret for å hindre varmgang. Foruten de åpenbare fordelene ved å utnytte kaldt sjøvann er også mobilitet og nærhet til brukerne en uttalt ambisjon med prosjektet.

Dersom det senere skulle bli aktuelt med en kommersiell utrulling er tanken å plassere slike moduler langs kysten av folkerike områder. Ifølge Microsoft kan slike datasentre etableres på bare 90 dager.

Det er fortsatt mye forskning som gjenstår før slike design har bevist at de er egnet til kommersialisering både av hensyn til bærekraft og pålitelighet. Ifølge Geekwire skal forsøket ved Orknøyene bli tett fulgt av forskere som skal overvåke ytelse og innvirkning på miljø det neste året.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra