JUSS OG SAMFUNN

Microsoft har lisensiert Apples design

Mange interessant opplysninger blir avdekket i Apple-saken mot Samsung.

Rettssaken mellom Apple og Samsung i San Jose, California, er inne i sin tredje uke.
Rettssaken mellom Apple og Samsung i San Jose, California, er inne i sin tredje uke.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. aug. 2012 - 10:47

Rettssaken mellom Apple og Samsung som pågår i San Jose, California, har ført til at en hel del interessant informasjon har kommet på bordet. Saken dreier seg blant annet om påstander om at Samsung med smartmobiler og nettbrett har kopiert designen til iPad og iPhone.

I går ble verden oppmerksom på at Microsoft og Apples krysslisensieringsavtale fra 1997 gir Microsoft en lisens på de aktuelle designene til Apple. Ifølge The Verge er det paragrafene 1.9 som beskriver dette.

Men avtalen omfatter også et punkt som forbyr kloning av produkter, noe som beskrives som et produkter som er primært designet for å være en identisk eller bortimot identisk erstatning til et kommersialisert produkt fra motparten. Produktene anses ikke som kloner dersom partene utvikler produkter uten at de på forhånd har detaljert kunnskap om hverandres produkter, eller dersom det meste av utviklingen har skjedd før slik kunnskap har blitt oppnådd.

Dette betyr sannsynligvis at Microsofts kommende Surface-nettbrett ikke vil bli utsatt for søksmål fra Apple, selv om også disse blant annet har avrundede hjørner og en sort ramme rundt selve skjermen.

Ifølge All Things D ble Samsung i oktober 2010 tilbudt en lisensavtale av Apple.

Apple mener at Android oppmuntrer mobilleverandører til å krenke patenter som eies av Apple, men lisensieringstilbudet fra 2010 omfatter ikke bare Android-enheter, men også enheter basert på Bada, Windows Phone og Symbian.

Royaltykravet fra Apple er i tilbudet satt til 30 dollar per smartmobil og 40 dollar for nettbrett, minus en viss rabatt. Til sammen dreide det seg om omtrent 250 millioner dollar for regnskapsåret 2010.

Historien viser at Samsung ikke takket ja til tilbudet.

En oversikt over patent- og mønsterbeskyttelseskravene fra Apple mot Samsung finnes i denne artikkelen.

I rettssaken krever Apple opptil 2,75 milliarder dollar av Samsung. Dette skriver Reuters. Et av Apples ekspertvitner, revisoren Terry Musika, forklarte før helgen at beregninger viser at Samsung i perioden juli 2010 til mars 2012 solgte mer enn 87 millioner mobile enheter i USA, og at 22,6 millioner av disse krenket Apple-patenter. Salget av disse enhetene utgjorde ifølge Musika en omsetning 8,16 milliarder dollar.

Apple krever erstatning for tapt salg og inntekter som følge av de påståtte krenkelsene, men Samsungs advokat påpekte at Apple i deler av perioden ikke en gang har greid å levere nok enheter til å dekke den eksisterende etterspørselen.

Store deler av forrige uke gikk med til forklaringer fra Apples vitner. Denne uken er det Samsung som får presentere sine vitneforklaringer. I første omgang forsøker selskapet å bevise at Apple ikke har funnet opp de patenterte teknologiene som Samsung anklages for å ha kopiert.

Ifølge Wall Street Journal presenterte Benjamin Bederson, en professor ved University of Maryland, blant annet bevis for at zooming på mobiler ikke var noe som kom med iPhone. Dette ble demonstrert med applikasjonen LaunchTile, som ble gjort tilgjengelig for Microsofts PocketPC-enheter allerede i 2004.

Adam Bogue fra Mitsubishi Electric Research Lab (MERL) fortalte om nettbrettet DiamondTouch, som ble første gang presentert i 2001 og demonstrert ved Apples hovedkontor i 2003. Dette hadde applikasjoner som støttet zooming i bilder ved hjelp av fingerbevegelser på en flerberøringsskjerm. Dessuten hadde én av applikasjonene, «TableCloth», en funksjon som gjorde at bildet spratt tilbake dersom brukeren på skjermen rullet utover grensene til bildet. Apples «gummistrikk-patent» (7,469,381), som beskriver en lignende funksjonalitet, er en blant patentene Apple mener at Samsung har krenket. Ifølge Wall Street Journal mener Apples advokater at det er vesentlige forskjeller mellom tilbakesprett-funksjonen i TableCloth-applikasjonen og funksjonen som er beskrevet i 381-patentet.

I går ble det også klart at tre av Samsung-enhetene som har vært aktuelle i saken, Galaxy Ace og de internasjonale utgavene av Galaxy S og S II, likevel ikke er berørt. Derimot er fortsatt USA-utgavene av Galaxy S og S II fortsatt i søkelyset.

Det er ventet at vitneforklaringene vil fortsette resten av denne uken, og at hver side vil komme med sine sluttprosedyrer i begynnelsen av neste uke.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra