BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft investerer i utvikler for stormaskin

TurboHercules er kjent blant annet for å ha utløst EUs etterforskning av IBM.

7. des. 2010 - 11:25

Microsoft har i det stille kjøpt seg opp i et fransk selskap som leverer løsninger for stormaskiner, TurboHercules.

TurboHercules meldte om oppkjøpet 23. november. De første mediemeldingene er fra 1. desember.

Oppkjøpet er interessant av to grunner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

For det første fordi en klage fra TurboHercules utløste EUs etterforskning av IBM i sommer, på mistanke om brudd på antitrustlover på stormaskinmarkedet. IBM sa den gang at Microsoft sto bak klagen. Investeringen stadfester at Microsoft vil gjøre sitt for å gjengjelde IBM all motgang de selv har opplevd som følge av EU-dommen mot selskapet.

Det andre som gjør investeringen i TurboHercules interessant er at selskapet ble dannet tidlig i 2009 for å kommersialisere åpen kildekodeprosjektet Hercules. Hercules er en emulator som gjør det mulig å kjøre programvare utviklet for IBMs stormaskiner på datamaskiner – også pc-er – under operativsystemer som Linux, Windows, FreeBSD, Solaris og Mac OS X. Microsoft vil altså trekke veksler på åpen kildekode for å kunne stormaskinprogrammer på Windows-servere.

Kommersialiseringen av Hercules, og Microsofts ønske om å kunne få kunder vekk fra IBM-stormaskiner og over på dagens og framtidens gigantiske Windows-servere, støter på en utfordring: IBM nekter lisens til stormaskinsystemet z/OS.

Poenget her er at Hercules oppretter en operativsystemfri virtuell stormaskin under et annet operativsystem. For å kjøre en applikasjon, trengs fortsatt et operativsystem for en stormaskin. TurboHercules søkte IBM om z/OS-lisens for sine kunder i juli 2009, men fikk avslag. Dette avslaget er essensen i selskapets klage til EU-kommisjonen, og etterforskningen som ble innledet i sommer.

Ytelsestester tyder på at en moderne åtteveis Xeon-server vil kunne levere opptil 3200 MIPS konfigurert som stormaskin med Hercules-emulering, ifølge et innlegg fra TurboHercules-medgründer Tom Lehmann publisert i tilknytning til artikkelen Hercules goes commercial på blogs.sun.com. Dette er mange hakk under de 28.000 MIPS en stor IBM z10 kan levere. Men målt i ytelse per dollar, er Hercules-emulatoren den ubestridte vinner.

Med den utviklingen man kan vente seg innen Intels serverprosessorer, er det liten grunn til å tvile på at den økonomiske trusselen Hercules representerer mot IBMs stormaskinhegemoni er reell. Lisensnekten kan ikke bare begrunnes med et ønske om vedvarende stormaskinmonopol. Selskapet må også tenke på kundene.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.