I går falt kjennelsen til dommer Bo Vesterdorf i EU-domstolen Court of First Instance i Luxemburg. Vesterdorf avviste Microsofts anmodning om at iverksettelsen av EU-kommisjonens straffetiltak mot selskapet må utsettes til hele anken er behandlet.
Les også:
- [28.02.2005] EU oppgitt over Microsoft
- [25.01.2005] Microsoft gir delvis etter for EU
- [22.12.2004] Microsoft tapte anke mot EU
- [24.11.2004] EUs Microsoft-dommer vil diskutere
- [04.10.2004] Ikke Microsoft-forlik i Luxemburg
- [01.10.2004] EUs Microsoft-dommer søker forlik
Straffetiltakene det gjelder, er et pålegg om å tilby PC-leverandører en Windows-utgave uten Microsofts multimediaspiller Media Player, samt et pålegg om å dele mer informasjon om Windows' indre virkemåte med konkurrentene. Boten på 497 millioner euro er, som kjent, allerede betalt.
Microsoft sier selskapet vil straks iverksette de pålagte tiltakene, selv om det vurderer å anke Vesterdorfs kjennelse. Det opprettholder også anken mot selve monopoldommen.
Det innebærer at europeiske PC-leverandører vil i løpet av januar få et tilbud om en Media Player-fri Windows, til samme pris som Windows med integrert multimediaspiller. Andre kommersielle aktører vil få tilgang til «euro-Windows» en gang i februar. Merk at det i motsetning til det for eksempel NRK hevdet i går, ikke er slik at den strippede Windows-versjonen blir den eneste på det europeiske markedet. Det er tvert om: Begge blir tilgjengelige.
For å spre informasjon om Windows' indre hemmeligheter, vil det bli opprettet et eget nettsted der konkurrentene vil kunne forsyne seg selv.
Microsoft sier de tviler på om markedet vil vise særlig interesse for den mediaspillerfrie utgaven av Windows. Siden det ikke er noen prisforskjell, er det heller lite å tjene på det. Forskjellen mellom de to Windows-versjonene er 186 filer, og for å spille CD-plater, MP3-filer, video og så videre, krever versjonen med færrest antall filer programvare fra tredjepart. Ellers vil de to versjonene være helt like, også funksjonelt.
For RealNetworks, selskapet med mediaspilleren som ligger nærmest til å ta Media Players plass, er dette et svært viktig moment. Microsoft har argumentert med at multimediafunksjonaliteten er en så integrert del av Windows at hele operativsystemet faller sammen dersom spilleren blir fjernet. Under rettssaken viste RealNetworks at det er mulig å ta Microsofts egen strippede utgave av Windows XP, Windows XP Embedded som er beregnet på kasseapparater og annet dedikert datautstyr, installere RealOne Player for standard Windows, og få fullverdig lyd og video. Nå må Microsoft begrave integreringsargumentet en gang for alle.
På den andre siden peker Microsofts juridiske direktør i Europa, Horacio Gutierrez, på at det er formuleringer i Vesterdorfs kjennelse som erkjenner at ikke alle funksjonelle utvidelser av Windows kan betraktes som monopolvirksomhet. Dette er positivt for Microsoft, fordi det innebærer at man fortsatt vil kunne pakke nye egenskaper ned i Windows – kanskje under forutsetning av at de skal kunne fjernes dersom noen mener de er konkurransehindrende.
Neste milepæl i EUs monopolsak mot Microsoft kommer om 18 måneder. Da vil et dommerpanel på fem ta stilling til Microsofts anke mot selve dommen. Microsofts juridiske direktør Brad Smith gjentok i går at de gjerne vil forhandle om et forlik innen den tid. Ifølge Wall Street Journal har en talsperson for EU, Jonathan Todd, avvist en ny runde med forliksforhandlinger.