BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft plasserer datasenteret under vann

Kan gi vesentlig lavere strømregning. Og kortere ping-tid.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
1. feb. 2016 - 14:32

Verdens datasentre krever stadig mer strøm, hvorav en vesentlig del brukes til kjøling. Nå foreslår Microsoft å løse problemet ved å senke hele datasenteret ned i sjøen. Så langt har prosjektet, som kalles for Project Natick, vært overraskende vellykket. Dette skriver New York Times.

Undervannskapsel

Fra august til november i fjor ble prototypen, «Leona Philpot» – nok en gang et navn hentet fra Halo-universet, plassert under vann omtrent en kilometer utenfor California, på rundt ni meters dyp. Prototypen har form som en kort sylinder med diameter på knapt 2,5 meter.

I november ble prototypen tatt opp igjen for å studere hvordan oppholdet under vann hadde påvirket den. I testperioden ble serverne ombord testet. De skal også ha blitt brukt til å kjøre kommersielle dataprosesseringsoppgaver fra Microsoft nettskytjeneste, Azure.

Microsoft planlegger nye tester i 2017, da med betydelig større enheter og trolig plassert i havområder utenfor Florida eller Nord-Europa. Bakgrunnen for dette er ønsket om å knytte enhetene til anlegg som omgjør bølger eller strømmer i vannet til elektrisitet. I så fall kan datasenterne drives fullstendig på grønn energi.

Over 20 år

Tanken er at Natick-datasenterne skal kunne fungere helt uten vedlikehold i fem år. Selve datasenteret ventes å kunne ha en levetid på minst 20 år, men etter fem år vil det være behov for å modernisere serverne.

Fem år uten vedlikehold er lang tid for en server, selv i svært beskyttede omgivelser. Ifølge New York Times jobbes det nå hos Microsoft for å løse dette.

En fordel med dette er at når serverne plassers i kapslene, er det ikke nødvendig å sette av plass for å gjøre serverne tilgjengelig for vedlikehold av mennesker. En rekke komponenter som servere gjerne er utstyrt med, nettopp av vedlikeholdsårsaker, kan dessuten utelates.

Ping-tid

I tillegg til lavere strømregning, er det ifølge Microsoft en rekke andre fordeler med Natick-tilnærmingen. Mange store datasentre er av ulike årsaker plassert langt unna storbyene der svært mange av brukerne bor. Selv om data overføres raskt via fiberkabler, gjør avstanden mellom bruker og datasenteret at det blir en forsinkelse fra en forespørsel sendes og til man får svar.

Denne forsinkelsen kan reduseres dersom datasentre plasseres betydelig nærmere brukerne. Ifølge Microsoft bor halvparten av verdens befolkning mindre enn 200 kilometer fra et hav.

Kjapp utrulling

Forskerne hos Microsoft Research mener at dersom det startes masseproduksjon av Natick-kapslene, kan man etablere nye datasentre på så lite som 90 dager, ved å sette sammen mange slike kapsler. Dette kan ta flere år i dag dersom anlegget bygges på land.

Under forsøket skal forskerne ha undersøkt i hvilken grad kapslene forstyrrer omgivelsene med utslipp av varme og lyd. Det skal ha vist seg at duringen fra kapselen skal ha blitt fullstendig overdøvet av klikking fra reker som svømte på utsiden.

Varmeutslippet skal også være ubetydelig. Det ble ikke målt temperaturendringer mer enn noen få tommer fra kapselen. Dersom den dessuten drives med elektrisitet skapt av sjøvannets bevegelser, vil den dessuten ikke tilføre noe ny energi til havet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.