BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft - the end of the road?

Forrige torsdag - 17. februar 2000 - var en skjebnedag i Microsofts historie. Ikke fordi lanseringen av Windows 2000 bød på noen problemer, eller at vi i tiden fremover skal oppleve at den ene "bug"-en etter den andre vil sette Microsofts ry i fare. Nei, problemet er at Microsoft nå er lenger fra sin visjon om å dominere Internett enn noen gang tidligere. At Bill Gates nå befinner seg ved "The End of the Road".

Arild Haraldsen
21. feb. 2000 - 10:24

I 1995 skrev han sin berømmelige bok "The Road Ahead", berømmelig fordi den kom i to utgaver rett etter hverandre. Ikke fordi første oppslag ble så fort utsolgt, men fordi 1. utgaven nesten ikke nevnte Internett med ett ord. Men som alle vet - 7. desember 1995; på årsdagen for japanernes angrep på Pearl Harbor, et ikke helt tilfeldig valgt tidspunkt - kunngjorde Bill Gates at det neste store var Internett. Alle Microsofts ressurser skulle konsentreres om å "omfavne og erobre" Internett.

Windows 2000 er tenkt som et viktig steg i denne strategien. Men i løpet av de fem årene som har gått siden visjonen ble unnfanget har ikke utviklingen gått Bill Gates vei:

Microsoft er blitt "kongen på haugen" når det gjelder tilgang til Internett via PC-er. Problemet - for Microsoft - er at PC-er samtidig kommer til å få en stadig mindre betydning for Internett-utviklingen. Elektronisk handel over Internett vil foregå via WAP-telefoner, WebTV, PDA-er og forbruker-elektronikk i årene fremover, ikke via PC-en. Analysebyrået Forrester regner f.eks. med at 40 prosent av all elektronisk handel vil skje over mobiltelefonen om få år.

Bill Gates har ennå langt igjen til å bli noen dominerende aktør innenfor disse områdene. Bill Gates snakker riktignok varmt om Next Generation Windows Services (NGWS) - et konsept som skal gjøre Windows Internett-plattform tilgjengelig for både PC-er, WAP-er og andre ikke-Windows-baserte teknologiske dingser. Men det er langt igjen for å realisere dette, om det noen gang lykkes. For Bill Gates sliter også med et annet problem, et problem som neppe gir ham stor handlingsfrihet til å erobre nye markeder: Justisdepartementets anti-trust-sak.

Bill Gates har også tidligere vært omtalt
i Arild Haraldsens "Skråblikk":

Bill Gates - genial strateg eller paranoid bølle? - Del 1
Bill Gates - genial strateg eller paranoid bølle? - Del 2

Denne saken vil ta mye tid og oppmerksomhet fra Microsoft i årene fremover. Forrige gang en slik sak ble satt i gang mot et datafirma var mot IBM i 1969. Den prosessen varte i 13 år. Ingenting kom ut av det, men IBM gikk i disse årene svært forsiktig frem for ikke å utfordre justismyndighetene for mye. Uten at det kan bevises: IBMs innovative evner ble gradvis strupet, og databransjen som sådan gikk glipp av mange nye og innovative produkter.

Og selv på det området som Microsoft er sterkest, operativsystemer til PC-er, vil han kunne få problemer fremover, ikke så mye kanskje fra Linux og andre konkurrenter, men fra seg selv: Med over 30 millioner kodelinjer og med over 4000 programmere har Windows 2000 blitt betegnet som et av de største industriprosjekter som noensinne er blitt gjennomført. Kan Microsoft gjenta et slikt stort prosjekt? Kanskje tenker Bill Gates tilbake til 80-årene da IBM og Microsoft samarbeidet om å lage den nye generasjons operativsystem, OS/2. På slutten av hver arbeidsdag stilte IBM Microsoft dette spørsmålet:

"Hvor mange 1000 kodelinjer har dere skrevet i dag"? Til slutt ble Bill Gates så lei det spørsmålet at han skrek tilbake: "Programmering er å lage færrest mulige kodelinjer, samtidig som systemet skal bli mest mulig avansert. Programmering er å være smart, programmering er å gjøre det bedre enn det har vært gjort tidligere, ikke større!"

"The Road Ahead" - visjonen om å erobre Internett - krever kanskje et mer innovativt firma, med færre restriksjoner på seg, enn det Microsoft kan skilte med i dag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.