Kunstig intelligens og holografisk innhold som tilpasser seg omgivelsene er begge sentrale elementer i smartbrillen Hololens.
En utviklerversjon med nokså stiv pris dukket opp i fjor. Den er myntet på tidlige brukere, virksomheter som ønsker å eksperimentere, og utviklere som vil lage applikasjoner til plattformen.
Visjonen om såkalt blandet virkelighet (mixed reality) der et hodesett gjør det mulig å studere virtuelle 3D-objekter fra ulike vinkler, vekket raskt interesse også i norske virksomheter.
Nye muligheter: Kirurger på Rikshospitalet bruker Hololens (Digi Ekstra)
Når produktet er klart for massemarkedet er ennå uklart, men Microsoft jobber med å forbedre teknologien.
Utvikler egen AI-brikke
IT-giganten viste søndag fram en prototyp av en egenutviklet co-prosessor, en mikrobrikke til neste Hololens-utgave, spesiallaget for kunstig intelligens (AI).
Ifølge kunngjøringen skal mer av tallknusingen foregå i selve headsettet, fremfor å kaste bort dyrbare millisekunder på å sende data ut i en skyløsning for behandling.
Det åpner antakelig også for at produktet blir mer egnet for bruk også i tilfeller der man ikke er tilkoblet et trådløst nett.
I neste generasjon Hololens blir AI-brikken en del av produktets såkalt HPU (Holographic Processing Unit), som i sanntid kan kartlegge omgivelsene, tolke sensorsignaler og skape det holografiske bildet brukeren ser gjennom smartbrillen.
– Det er helt nødvendig med en slik skreddersydd brikke for å muliggjøre noen av scenariene og applikasjonene som vi jobber med å utvikle, sier Microsofts teknologidirektør Kevin Scott til nyhetsbyrået Bloomberg.
Microsoft-kjenner Mary Jo Foley i Zdnet viser til kilder som indikerer at neste generasjon Hololens først vil være lanseringsklar mot slutten av neste år, eller tidlig i 2019.