MICROSOFT

Microsoft vant viktig ankesak om utlevering av data fra Europa til USA

Microsoft har vunnet en ankesak som setter presedens for store deler av den amerikanske IT-industrien.
Microsoft har vunnet en ankesak som setter presedens for store deler av den amerikanske IT-industrien. Bilde: Lucy Nicholson, Reuters
18. juli 2016 - 11:13

USA kan ikke tvinge Microsoft til å utlevere data lagret i deres datasenter i Dublin, Irland.

Amerikansk påtalemyndighet har siden 2014 krevd innsyn i innholdet fra en navngitt Outlook.com-epostkonto, som ledd i etterforskningen av en narkosak.

BAKGRUNN: Nekter å utlevere e-post lagret i utlandet

Microsoft har kjempet imot den hemmelige ransakingsordren, som kun ble kjent etter at saken havnet i rettsvesenet. De tapte i en tidligere rettsinstans, men nå har ankedomstolen kommet dem til unnsetning.

Her kan du lese dommen, som falt torsdag i forrige uke, i sin helhet.

Justisdepartementets nederlag i en føderal ankedomstol i New York skaper trolig presedens, setter standard for senere saker, der innsynsbegjæringer for data lagret i utlandet er involvert.

– Dette gjør det klart at USAs myndigheter ikke lenger kan bruke ransakingsordre som grunnlag for å få ut e-post lagret i andre land, sier sjefsjurist Brad Smith i Microsoft til BBC.

Takket støttespillere

Programvaregiganten benyttet ifølge BBC anledningen til å takke andre selskaper som har støttet dem i ankesaken, inkludert aktører som Amazon, Apple og Cisco.

Likeledes har både EU-kommisjonen og personvernorganisasjoner støttet dem i kampen mot datautlevering.

Microsoft risikerte å bli dømt for ringeakt etter at de hele veien har nektet et pålegg fra 2014, men det slipper de etter forrige ukes rettsavgjørelse.

LES OGSÅ: Slik får USA data utlevert fra fremmede land

Lov fra 1986

Fra rettsdokumentene kan vi lese at Microsoft har utlevert ikke-innholdsrelaterte opplysninger om den aktuelle epostkontoen, ettersom slik metadata var lagret på amerikansk jord.

Nasjonaliteten til vedkommende kontoeier er ifølge rettsavgjørelsen ikke kjent, ettersom dette ikke fremgikk av utleveringsbegjæringen.

Påtalemyndigheten forsøkte å anvende den 30 år gamle Stored Communications Act som lovhjemmel for å kreve dataene utlevert, i dette tilfellet fra Irland. Blant annet med bakgrunn i at denne loven hadde til hensikt å styrke personvernet, fant ankedomstolen at noen slik hjemmel ikke foreligger.

Høyesterett

Det amerikanske justisdepartementet sier at de er skuffet over avgjørelsen. Det er foreløpig uklart om saken blir anket. Ifølge BBC vil saken i så fall måtte ankes til USAs høyesterett.

RELEVANT: EU og USAs «Privacy Shield» er endelig vedtatt og trer i kraft

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra