BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft: – Vi har lyttet til dere

Build 2013 er i gang. Vil Windows-nyhetene stilne kritikken?

27. juni 2013 - 07:41

SAN FRANCISCO (digi.no): Microsoft åpnet sin årlige utviklerkonferanse «Build» tirsdag ved å fortelle at betautgavene av Windows 8.1 og utviklerverktøyet Visual Studio 2013 begge er klare for nedlasting.

Budskapet innledningsvis var at Microsoft, akkurat som ventet, har lyttet til de mange som har savnet startknappen, og en mulighet til å unngå tvangstrøyen «metro» i operativsystemet.

Microsoft har følgelig lyttet til kritikerne. Det kunne toppsjef Steve Ballmer bekrefte straks han satte igang.

– Vi bringer tilbake startknappen. Hvis du ønsker å boote rett til desktop, kan du det også, sa Ballmer i det fullstappede og enorme Moscone-senteret.

Ifølge ham gir denne forholdsvis enkle, men også etterspurte endringen, den rette, raffinerte miksen, for en bredere appell.

Selv om Windows Store straks runder 100.000 metro-apper, så er det bokstavelig talt millioner av ordinære Windows desktop-applikasjoner som ikke er flyttet over til det nye brukergrensesnittet, sa Ballmer.

Dermed høstet han applaus fra flere tusen utviklere til stede, samt presse fra hele verden, inkludert digi.no, som har latt seg fly inn på Microsofts regning.

– Vi elsker desktop, fortsatte Julie Larson-Green, Windows-direktør og Microsofts mektigste kvinne.

Men egentlig elsker de det nyere brukergrensesnittet, tidligere kalt «metro», mer. Det er jo dette som nå kjennetegner alle Microsofts plattformer, både pc, nettbrett, hybrider, smartmobiler og spillkonsoll.

Den berømmelige startknappen som er tilbake er egentlig ikke mer en en snarvei for å åpne det nye grensesnittet, med desktop gjennomsiktig i bakgrunnen.

I bunn og grunn har Windows 8.1 fått utallige små endringer, som ifølge Microsoft gir mer fleksibilitet og valgfrihet, inkludert flere muligheter til å tilpasse metro-grensesnittet etter eget ønske.

Du får blant annet nye flis-størrelser, animerte bakgrunnsbilder som beveger seg når menyen sveipes til side, samt adgang til kamera og Skype direkte fra låseskjermen. Du kan motta innkommende Skype-samtaler uten å logge deg på eller taste passord.

Nytt er også at metro-appene kan "festes" i vilkårlig størrelse, og i større antall på hver skjerm enn det som tidligere var mulig. Larson-Green fridde til utviklerne da hun viste fram åtte slike app-vinduer inkludert utviklerverktøy, spredt over to skjermer samtidig.

5000 nye APIer

Microsoft gikk ikke veldig i dybden på endringene som har skjedd under panseret i Windows på konferansens første dag, men her har det skjedd en god del. En del forbedringer og produktnyheter blir presentert på egne sesjoner, deriblant Internet Explorer 11 som vi kommer tilbake til i en annen sak.

Antoine Leblond, sjef for Windows Web Services, fortalte at utviklere får 5000 nye programmeringsgrensesnitt, Application Programming Interfaces (API-er) å boltre seg i med Windows 8.1, som er en fri oppgradering.

Endringene under panseret gjenspeiles i nye Visual Studio 2013 som tirsdag også ble tilgjengelig i betautave. En nyhet her er muligheten til å beregne ytelsen til applikasjonene dine i ulike rapporter.

Ikke bare hvor rask den er, eller hvordan appen yter i nettverket, men også hvordan programmet påvirker batterikapasiteten på mobile enheter, fordelt over alt fra ethernet, GSM, 3G, 4G til trådløst nett (WiFi).

Det er også blitt enklere å debugge i Visual Studio enn tidligere, fortalte Leblond.

Skifter gir

Ballmer understreket at Microsoft fremover skal legge opp til en raskere utviklingstakt med Windows enn tidligere. Det er også i tråd med tidligere lekkasjer om Windows 8.1 som før var kjent under kodenavnet "Blue".

Raskere utgivelser er helt fundamentalt for måten vi jobber på, sa Ballmer. Uten at det egentlig fremgår hvor mye raskere eller hva slags produktsyklus de tenker seg fremover.

Windows 8.1 bringer også med seg støtte for mindre skjermer, typisk for nettbrett med 7-8 tommer.

– Det handler om forvandling og innovasjon. Windows-enheter i dag ser ikke mye ut som pc-en gjorde for 5, 10 eller 15 år siden. På de korte syv månedene som har gått siden vi ga ut Windows 8 har vi sett en eksplosjon i nye enheter som er utformet med Windows på innsiden, sa Microsofts toppleder.

Gavedryss

Fra scenen viste Ballmer og hans offiserer frem en rekke nyere Windows- og Windows Phone-baserte enheter.

Jubelen sto i taket da det viste seg at alle deltakerne på årets Build-konferanse får hver sin Acer Iconia W3-nettbrett med Windows 8 og Office innebygget. Gavedrysset fortsatte da Julie Larson-Green med et retorisk spørsmål lurte på om salen også kunne tenke seg en Surface Pro-maskin. Veldig populært, det også.

– Fremtiden er lys

Ifølge Steve Ballmer vil det i år bli solgt hundrevis av millioner Windows-enheter. Det tallet omfatter alle formfaktorer, inkludert smarttelefoner.

Fokuset på ett grensesnitt (selv om det nå lar seg skjule i enkelte tilfeller) og samme Windows-kjerne på tvers av alle enhetene er det som messes ut til utviklerne.

– Jeg vil dere skal gå herfra med dette i minnet: Fremtiden til Windows er veldig, veldig lys, avsluttet Steve Ballmer.

Konferansen fortsetter torsdag. Da lover Microsoft-sjefen at de skal snakke om «verktøy, verktøy, verktøy» og dessuten nye muligheter med nettskyplattformen Windows Azure og Office 365 med utvidelser.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.