AVTALER & KONTRAKTER

Microsoft vinner fram i skole-Norge

Microsoft vil denne uken signere en stor landsomfattende avtale med skole-Norge

12. des. 2005 - 07:22

Denne uken ventes fylkeskommunene og Microsoft å signere en kjempekontrakt. Hele 15 av landets 19 fylkeskommuner er foreløpig med i prosessen, som gjelder programvare til skolene.

– Avtalen vil gjelde 30 000 maskiner, har vi stipulert, sier Svein Håkon Skulstad, IT-sjef i Vestfold fylkeskommune.

Fylkeskommunene har i snitt 3 000 maskiner, og hvis ti blir med så blir det omtrent 30 000 maskiner, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Avtalen er volumbasert, så jo flere som er med, jo større blir rabatten. Men Skulstad benekter at de dermed aktivt går ut og rekrutterer.

– Nei, den jobben må Microsoft og deres partnere ta, sier han.

Skoler med Microsoft-avtale får allerede lisenser til lavere priser enn andre. Denne avtalen skal gi dem mer rabatt. Hvor mye vil verken Skulstad eller Bjørnar Hovemoen i Microsoft Norge ut med. Men på Microsoft-partneren Ementors nettside ligger det et anslag.

– Basert på en forhåndsinnmeldt interesse for avtalen [...] er det grunn til å tro at rabatt i år 1 vil være i størrelsesorden 15 til 20 prosent, skriver Ementor.

Størrelsen på rabatten det første året avgjøres av hvor store volumer som meldes inn i dag, mandag 12. desember. Så skal prisen reguleres ettersom volumet går opp eller ned hvert år i totalt tre år.

I utgangspunktet gjelder avtalen videregående skoler, som fylkeskommunene har ansvar for, men enkeltkommuner kan også melde seg på.

På Ementors side opplyses det at avtalen baserer seg på en treårig «School Agreement leieavtale» og inneholder følgende deler:

  • Office Pro
  • Win Pro oppgradering (gir mulighet for kjøp av PC med Win XP Home)
  • Win Server CAL
  • Exchange Server CAL
  • Share Point Server CAL
  • SMS CAL.

    En målsetning med avtalen har vært å få ned prisene, men det er også meningen å utvide samarbeidet mellom fylkeskommunene. De har mange like utfordringer, men få felles løsninger.

    – Det er egentlig på høy tid, hvis jeg skal være ærlig, sier Skulstad. – Microsoft er en stor partner uansett hvordan du vrir og vender på det.

    Planen er å jobbe for å finne frem til «best practices», og utvikle felles løsninger på felles problemer, i samarbeid med Microsoft. Kompetanseutvikling både for IT-ansvarlige og lærere er en sentral del.

    – Vi vil iverksette spesielle fellesprosjekter som fylkeskommunene er interessert i å jobbe sammen med Microsoft om, sier han.

    Et spørsmål henger i luften når en slik avtale. Hva med Linux og åpen kildekode? Vil partene låse seg til Microsoft og vil det kjøres liknende koordinerte tiltak for Linux?

    – Det er to fylkeskommuner som har kjørt aktivt på Linux, og flere andre som har sett på det og bidratt økonomisk. Men det er ikke aktuelt å gå ut så bredt foreløpig, sier Skulstad.

    Han påpeker at Linux har vært oppe på fylkeskommunalt nivå før, noe som resulterte i at OpenOffice.org ble oversatt til norsk. Men det har vært for få som er interessert i prosjekter som Skolelinux til å gå ut like bredt mener han.

    – Vi låser ingen til å si at de ikke kan kjøre Linux i denne perioden, forsikrer han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.