Microsoft forbereder en ny runde amerikansk rettsvesen i selskapets kamp mot å utlevere e-post lagret ved et dataanlegg i Irland til amerikanske myndigheter, en sak som har pågått siden desember 2013.
I går kunne selskapet meddele at det har fått bred støtte fra en rekke interessenter i både USA og Europa, som frykter konsekvensene av en slik utlevering. Saken er nemlig en prøve på om amerikanske selskaper er i stand til å overholde europeisk lovgivning, som krever at utlevering av data som oppbevares i et land, må skje via dette landets myndigheter.
Ikke minst etter de mange avsløringene om NSA har dette blitt vesentlig for mange europeiske bedrifter, som nå ser med stor skepsis på bruke amerikanske tjenester, inkludert e-post- og nettskytjenester fra Microsoft.
I alt 28 større og mindre teknologi- og medieselskaper, 35 IT-professorer, og 23 handels- og interesseorganisasjoner har sendt United States Court of Appeals for the Second Circuit i alt ti Amicus curiae-notater. Dette er en ordning hvor aktører som ikke er direkte involvert i en rettssak, kan gi en domstol informasjon eller synspunkter som kan hjelpe retten med å komme fram til en kjennelse.
Blant selskapene finner man Amazon, AT&T, Cisco, CNN, eBay, Fox News, HP, Rackspace, Salesforce, The Washington Post og Verizon. Blant organisasjonene kan blant annet BSA, Application Developers Alliance og Electronic Frontier Foundation nevnes.
Microsoft skriver at disse notatene gir en klar konklusjon om at denne saken ikke kun dreier seg om et smalt, juridisk spørsmål, men en bredt problem som er fundamentalt for framtiden til global teknologi.
– Som vi sa da denne saken startet, lagrer teknologiselskaper som Microsoft med god grunn privat kommunikasjon som e-post, fotografier og dokumenter i datasentra som er lokalisert nær være kunder. Dette gjøre for at forbrukere og selskaper skal kunne gjenfinne sin personlige informasjon raskere og sikrere. For eksempel lagrer vi e-post i vårt irske datasenter for kunder som bor i Europa, forklarer Microsoft.
– Vi mener at når én regjering ønsker å få tilgang til e-post som er lagret i et annet land, må dette gjøres på en måte som respekterer nasjonale og internasjonale lover. Amerikanske myndigheters ensidige bruk av ransakingsordre for få få tilgang til e-post i et annet land setter både fundamentale personvernrettigheter og hjertelige, internasjonale forhold på spill. Og dagens notater demonstrerer at konsekvensene av disse skrittene er omfattende.
Bekymring
Gruppen med teknologiaktører uttrykker bekymring over hvordan denne saken vil påvirke ikke-amerikanske kunders villighet til å stole på amerikansk teknologi og personvernrettighetene til kundenes egne kunder, men også amerikanske kunder dersom andre lands myndigheter inntar samme tilnærming til amerikanske datasentra som det amerikanske myndigheter gjør her.
To av de største handelsorganisasjonene i USA, som representerer millioner av amerikanske selskaper, drøfter i notatet blant annet hvilke konsekvenser dette kan få for den amerikanske økonomien i sin helhet.
Medieselskapene er bekymret for at det vil skje en forvitring av det rettsvernet som lenge har begrenset myndighetenes mulighet til å lete etter informasjon i journalisters e-post uten nyhetsorganisasjonenes kjennskap.
Fem rettighetsorganisasjoner har skrevet om konsekvensene av avgjørelsen, som tidligere i år ble gjort av en distriktsdomstol, har for grunnlovfestede rettigheter. Gruppen av informatikkprofessorer forsøker å hjelpe ankedomstolen med å forstå de underliggende teknologien, mens Digital Rights Irland og flere andre europeiske borgerrettighetsorganisasjoner har forklart hva som er den korrekte måten å få utlevert informasjon på fra Irland, i henhold til gjeldende avtaler.
Microsoft har opprettet et eget nettsted for å informere om denne saken.
Les også:
- [01.08.2014] Slik får USA data utlevert fra fremmede land
- [01.07.2014] Microsoft får EU-støtte i personvernstrid
- [16.06.2014] Microsoft får støtte i utleveringsstrid
- [28.04.2014] Nekter å utlevere e-post lagret i utlandet